Capitainer tar in ytterligare 34 MSEK för att möta ökad efterfrågan av egenprovtagning
Hem MEDICINTEKNIK Capitainer tar in ytterligare 34 MSEK för att möta ökad efterfrågan av egenprovtagning

Capitainer tar in ytterligare 34 MSEK för att möta ökad efterfrågan av egenprovtagning

Publicerat av: Redaktionen

Det svenska medicinteknikföretaget Capitainer meddelade idag att man har avslutat en nyemission om 34 MSEK för att kapitalisera på det växande intresset för hemprovtagning med deras qDBS-kort för provtagning av torkat blod.

I emissionen som leddes av Sciety, deltog både nuvarande ägare och nya investerare, varav många är specialister från branschen, samt flera styrelseledamöter och VD.

Ernst Westman, Capitainers styrelseordförande kommenterade: ”Vi gläder oss återigen över att ha fått ett så starkt stöd från erfarna investerare inom medicinteknik- och diagnostikindustrin. COVID-19 var en utmaning men gav oss tillfälle att bevisa att våra produkter fungerar i verkligheten. Egenprovtagning har genererat ett mycket stort intresse över hela världen och den nya finansieringen kommer att göra det möjligt för oss att påskynda både våra produktutvecklings- och kommersialiseringsprogram för att möte denna efterfråga.”

Christopher Aulin, VD tillade: ”Våra hemprovtagningsprodukter har skapat intresse över hela spektrumet av diagnostisk testning. Ledande specialister i Europa och USA inom områden som spänner från analys av missbruksdroger, uppföljning av metaboliska störningar till monitorering av läkemedel. Första kontakten gäller studier men målet är alltid klinisk tillämpning. Vi kommer att använda den nya finansieringen till att påskynda vår produktutveckling för att bredda vår produktplattform till att omfatta insamling av plasma- och urinprover.”

Tusentals individer som använt hemprovtagningssystemet för första gången har visat utomordentliga resultat och man kan med fog säga att Capitainer nu har etablerat ett hemprovtagningssystem för klinisk användning.

Patienter kan använda Capitainers qDBS-system för att samla in en exakt volym av det egna blodet i hemmamiljö. Den patenterade tekniken säkerställer exakta provvolymer på 10 μl med lågt CV, oberoende av hematokrit. Patienterna applicerar helt enkelt en droppe fingertoppsblod på inloppsporten till qDBS-kortet som sedan automatiskt fyller en mikrokanal med önskad mängd och kasserar eventuellt överskott.

Capitainer tar in ytterligare 34 MSEK för att möta ökad efterfrågan av egenprovtagning

Risken för fel beroende på den mänskliga faktorn elimineras därmed. Därefter överförs blodvolymen automatiskt till mikrokanalen som sedan bildar ett högkvalitativt prov av torkat blod som kan användas för kvantitativ bioanalys. Det fyllda kortet kan sedan transporteras säkert till laboratoriet utan krav på kyltransport eller specialförpackning.

 

 

 

 

 

 

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>