De som förblev sittande under pandemin förblev deppiga
Hem HÄLSAPSYKISK OHÄLSA De som förblev sittande under covid-19 förblev deppiga

De som förblev sittande under covid-19 förblev deppiga

Publicerat av: Redaktionen

När människor jobbade hemma eller isolerade sig under de första månaderna av covid-19-utbrottet spred sig stillasittandet.

Många människor blev plötsligt mer stillasittande.

Nyligen publicerad forskning visar att personer som fortsatte att sitta mellan april och juni 2020 hade högre symtom på depression.

”Sittande är ett lömskt beteende”, kommenterar David Grönte, överläkare i psykiatri. ”Det är något vi gör hela tiden utan att tänka på det.”

De som förblev sittande under pandemin förblev deppiga

De som förblev sittande i pandemin förblev deppiga. Foto: Pexels. CC0.

De som förblev sittande fick inte bättring i depression

Forskarna analyserade enkätsvar från mer än 3 000 studiedeltagare från hela USA. Deltagarna rapporterade hur mycket tid de ägnade sig åt aktiviteter som att sitta, skärmtid, träning och hur dessa beteenden var jämfört med före pandemin. Med hjälp av kliniska skattningsskalor mätte de också förändringar i deras mentala välbefinnande som depression, ångest, stress och ensamhet.

Resultatet visade att deltagare som hade 2,5-5 timmars måttlig till kraftig fysisk aktivitet varje vecka innan pandemin minskade sin fysiska aktivitet med 32 % efter att COVID-19-restriktioner trädde i kraft 2020. Samma deltagare rapporterade att de kände sig mer deprimerade, oroliga och ensamma.

Några månader senare gjordes samma undersökning om till samma personer mellan april och juni. Människors mentala hälsa återhämtade sig jämfört med några månader tidigare. Människor anpassade sig till livet i pandemin. Men personer vars tid sittande inte minskade fick inte samma återhämtning i depressionssymptom som övriga.

”Detta är ett mycket intressant fynd som är en av många studier som visar hur viktig motion är för den psykiska hälsan”, fortsätter David Grönte.

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>