Den kanadensiska mobiljätten utvecklar säkrare Android-telefoner.
Krishantering på mobilen – som en märklig tillfällighet dyker det upp ett meddelande från SOS Alarm samma dag på kvällen som vi träffat Michael Maas från Blackberry för en intervju. Michael som är Vice President talar nämligen mycket om krishantering i dagens hotfulla miljö – och meddelandet från SOS Alarm blir en slags illustration.
Så här skrev SOS Alarm i ett SMS: ”Viktigt Meddelande till Allmänheten i Stockholm. Det brinner i Konsthögskolans lokaler på Skeppsholmen. Räddningsledaren uppmanar alla som befinner sig i området att gå inomhus och stänga fönster och ventilation…”
Nästa morgon kommer det ett nytt meddelande: ”Faran över.”
Michael möter oss på PR-byrån Cohn & Wolfes kontor i centrala Stockholm. Han har mycket att berätta om den förändring som Blackberry genomgår. Alla känner dem som ett företag som gör mobiltelefoner men Michael jobbar med mjukvaror – och då är verktyg för krishantering en av flera produkter. Låt oss därför inleda den här artikeln med att berätta om just krisverktygen.
Välj mobil själv
Blackberry har jobbat med krishantering i 12 år. Michael berättar att Blackberry hjälpte till att skicka ut meddelanden till studenterna på universitetet UCLA i Kalifornien när det var en skjutning där. Man använde ett program som heter At Hoc och alla studenter nåddes av informationen.
Man kan utveckla krishanteringen också. En arbetsgivare kan kommunicera med sina anställda via mobilen och även låta de anställda trycka exempelvis ett för att återkoppla och meddela att man mår bra och är i säkerhet. Dessutom går det att använda en funktion som gör att arbetsgivaren kan se var de anställda befinner sig.
Själva funktionen för att hitta anställda kan också vara den viktigaste ingrediensen i appen. Michael säger att hälsosektorn ofta har behov att hitta sina anställda. Man kan också ta Röda Korset som exempel. Där kan det också vara bra att lätt och snabbt kunna ta reda på var alla medarbetare befinner sig.
En annan möjlighet är att koppla ihop olika organisationer så att de kan rapportera till varandra – man kan tänka sig att Röda Korset vill ha en kanal till polisen exempelvis. Det går att skicka ljud, video och text. I det sammanhanget berättar Michael att amerikanska Pentagon är en kund. Man jobbar med ”hubbar” dit man kan ansluta sig genom att bli prenumerant och få information. I USA är det många organisationer på federal nivå som använder ”hubbar” från Blackberry.
-Vi menar inte att man ska ändra sin krisplan, säger Michael. Det är fråga om en add-on och den går att använda på många olika enheter oavsett märke och operativsystem. Var och en kommer med sin smarta mobil och så ansluts de som ska anslutas.
Michael har jobbar med mobilitet i fyra och ett halv år. Han började på företaget Good Technology 2012 och de blev uppköpta av Blackberry i oktober förra året. Michael flyttade med. Nu sitter han med i ledningen i Europa och jobbar med Blackberrys mjukvaror.
Bytt till Android
Michael har med sig en smart mobiltelefon som han visar oss – DTEK50. Det är BlackBerry som utvecklat den. Michael säger att det är den mest säkra Android-enheten på marknaden. Mobilen kom i somras men finns inte i affärerna i Sverige (går däremot att beställa för ungefär 320 Euro). Blackberry har ju annars ett eget operativsystem för smarta mobiler som heter Blackberry OS – men företaget har alltså gått över till Android.
Den nya Blackberry-enheten med Android gör användaren uppmärksam på sin säkerhet. Man får instruktioner om hur säkerheten kan förbättras.
Den svenska marknaden är viktig för Blackberry, säger Michael (trots att Android-enheten han visar inte släppts här). Man har utökat i Sverige och har just nu fyra partners. Blackberry jobbar dessutom aktivt på att hitta fler. Strategin är att fortsätta nå kunder via kanalpartners och det finns ett bra program (ett nytt globalt partnerprogram kom i maj). Blackberry erbjuder samtidigt en unik portfölj. Att Sverige är relevant för Blackberry beror bland annat på att svenskar är så intresserade av innovation och företaget har många nöjda kunder här som hängt med under lång tid. Folk fastnar ofta för Blackberry eftersom de jobbar så hårt med säkerheten men också beroende på god användarvänlighet.
Michael pratar också om utvecklingen som innebär att allt fler använder mobilen på jobbet – och hur laptoppen fått en minskad betydelse. På mobilen förväntar sig användaren att det ska gå snabbt att öppna appar – medan samma användare ofta kunde tänka sig att göra flera moment på sin bärbara dator för att öppna program på ett säkert sätt. Där har mobila utvecklare som BlackBerry sin utmaning.
Etta i test
Tidigare i år kom analysföretaget Gartner med en rapport där man kollat sex olika användningsområden inom mobil säkerhet. Blackberry rankades högst på alla områden något som Michael säger får honom att le. Syftet med analysen är att Gartner ska kunna ge råd vad gäller mjuk- och hårdvara för den som vill jobba säkert.
Användarvänlighet är en annan stark egenskap hos BlackBerry. En anställd eller samarbetspartner som tar med sig sin egen enhet kan enkelt ladda ner en app (utvecklad på Blackberrys plattform) för att samarbeta med kolleger eller uppdragsgivare – allt med god säkerhet, lovar Michael.
Blackberry har också exempelvis de mest avancerade funktionerna på marknaden för att bestämma vem som får göra vad med informationen (”rights management”). Ska man exempelvis kunna göra korrigeringar eller bara läsa? Programmet WatchDox från Blackberry är till för att dela dokument med hög säkerhet.
Stora filer
Det är också möjligt att överföra stora filer. Där har BlackBerry ett samarbete med Sony som skickar filmer helt säkert med Blackberrys mjukvara. I ett annat samarbete jobbar Blackberry med Salesforce.com som exempelvis betyder att användaren kan bestämma hur länge ett erbjudande till en kund ska ligga kvar.
Blackberry är också med och jobbar med digitaliseringen (också kallat Sakernas Internet). Blackberry har ett program som heter Radar som exempelvis kan användas till att spåra paket, fordon och containrar.
Hittills har Blackberry traditionellt flest kunder i reglerade branscher som finansvärlden. Nu när det kommer en ny datasäkerhetslag i EU, en lag som gör att de flesta företag måste öka säkerheten, är möjligheten stor att de kan få många fler användare. Några aktörer som redan söker upp Blackberry – även i Sverige – för att nå ökad säkerhet är detaljhandeln.
Blackberry erbjuder inte nya datacentraler eller program som liknar Dropbox – som många andra aktörer i IT-branschen gör. Istället utgår man från att användarna har redan någon slags dataförvaring och Blackberry hjälper dem att nå dokument från vilken mobil enhet som helst – och säkert! Lätt som en plätt, om man får tro Michael.
Den som vill möta Michael och höra mer om BlackBerrys lösningar kan höra honom tala på eventet Nolldistans den 22 november i Stockholm.