Microsofts forskare försöker lösa cancerfrågan på flera sätt
Hem NYHETERCANCERVÅRD Microsofts forskare försöker lösa cancerfrågan på flera sätt

Microsofts forskare försöker lösa cancerfrågan på flera sätt

Publicerat av: Redaktionen

Microsoft Research Lab i Cambridge började med bara tre forskare 1997 men har vuxit till mer än 130 medarbetare idag.

En mångfald av forskare och ingenjörer med stor frihet inom både grundläggande och tillämpad forskning, som har bidragit till några av Microsofts mest framgångsrika produkter och tjänster.it-hälsa.se

De flesta av dessa forskare och ingenjörer jobbar på att lösa IT-industrins tuffaste utmaningar. Men vissa har andra mål i sikte. De försöker använda datavetenskap för att ta itu med en av de mest komplexa och dödliga utmaningar som människor möter: Cancer.

Microsofts forskare försöker lösa cancerfrågan på flera sätt. Några organiserar kunskap för att hjälpa till att hitta behandlingar, medan andra försöker felsöka systemet och programmera celler – som om vi skulle programmera en dator. Man använder också artificiell intelligens (AI) för att hjälpa läkare och radiologer att anpassa cancerbehandling och spåra sjukdomsprogression.

”De olika initiativen som vi driver visar att digitaliseringen sker i alla delar inom hälso- och sjukvård och behovet av att investera i framtidens vårdinformationsmiljö byggd på globala plattformar blir allt mer viktigt”,  säger Mathias Ekman, affärsutvecklare hälso- och sjukvård på Microsoft Sverige.

”Vi kliver in i en tidsålder där argumentet reality och artificiell intelligens inte bara omger oss dagligen utan möjliggör en helt ny typ av personaliserad vård och behandling”, säger Mathias Ekman.

Microsoft kommer att ”lösa” cancer inom 10 år med ”omprogrammering” av sjuka celler

Microsoft lovar att ”lösa problemet med cancer” inom ett decennium genom att använda banbrytande datavetenskap för att knäcka koden för sjuka celler, så att de kan omprogrammeras till ett hälsosamt tillstånd.

Microsoft har samlat en ”liten armé” av världens bästa biologer, programmerare och ingenjörer med uppgiften att ta itu med cancer, som om det var ett fel i ett datorsystem.

I somras öppnade Microsoft sitt första laboratorium där de testar resultatet från dataexperterna, som skapat stora kartor över hur cellernas nätverk arbetar.

Forskarna arbetar även på att utveckla en dator, gjord av DNA, som kan leva inuti celler och leta efter fel i kroppsliga nätverk, exempelvis cancer. Om datorn ser risk för cancer ska den ”starta om” systemet och rensa ut de sjuka cellerna.

”Jag tror att det är en mycket naturlig sak för Microsoft att titta på eftersom vi har en enorm kompetens inom datavetenskap, och vad som händer i cancer är ett beräkningsproblem”, säger Chris Bishop, laboratoriechef på Microsoft Research.

”Det är inte bara en analogi, är det en djup matematisk insikt. Biologi och data är discipliner som kan verka helt olika, men som faktiskt har mycket starka kopplingar på en grundläggande nivå.”

Den molekylära datorn byggd av DNA ska fungera som en läkare för att upptäcka cancerceller och förstöra dem.

”Det är på lång sikt, men jag tror att det blir tekniskt möjligt inom fem till tio års tid att sätta in ett smart molekylärt system som kan upptäcka sjukdomen”, säger Andrew Philips, chef för Biological Computation Group på Microsoft.

Gruppen har redan utvecklat programvara som efterliknar det friska beteendet hos en cell så att den kan jämföras med den hos en sjuk cell, för att ta reda på var problemet uppstod och hur det kan åtgärdas. Programvaran används redan för att hjälpa forskarna förstå hur man kan behandla leukemi mer effektivt.

”Om vi har möjlighet att styra och reglera cancer då blir den som alla kroniska sjukdomar och sedan är problemet löst”, säger Dr Jasmin Fisher, senior forskare och docent vid universitetet i Cambridge.

”Jag tror att det kommer ta fem år för en del former av cancer, men definitivt inom ett decennium. Då kommer vi antagligen ha ett sekel utan cancer”, säger Jasmin Fisher.

Här i Sverige sponsrar Microsoft Spelhjälpen, för att samla in pengar till Ung Cancer.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>