Socialnämnden har beslutat att Projekt Trygg hemgång blir ordinarie verksamhet.
– Utvärderingen av projektet visar goda resultat. Brukare, personal och anhöriga är nöjda, säger Birgitta Nilsson, projektledare.
Trygg hemgång som har testats i tio månader blir permanent. Det innebär att personer som kommer hem från sjukhus eller korttidsvistelse kan få ett extra stöd den första tiden hemma.
Att komma hem till den egna bostaden efter en tid på sjukhus kan kännas oroligt och osäkert. Härnösands kommun startade därför projektet Trygg hemgång i december 2015.
– Vi vet att många oroar sig för om de ska klara vardagens aktiviteter på egen hand, säger Birgitta Nilsson. Vi ser därför till att ha en tät kontakt med personen i fråga, anhöriga, personal på sjukhuset, hemtjänsten och hemsjukvården. Allt för att hemkomsten ska bli så bra som möjligt.
Under projekttiden har fyra undersköterskor arbetat i projektet i nära samarbete med hemtjänsten och nattpatrullen. På så sätt täcks dygnets alla timmar in.
– Projekt Trygg hemgång visar att det är möjligt att med rätt stöd, återvända till hemmet efter sjukhus eller korttidsvistelse på ett tryggt och säkert sätt, säger Birgitta Nilsson. Det minskar också risken för att behöva läggas in på sjukhus igen.
Bakgrund – Så fungerar Trygg hemgång
- Kommunens biståndshandläggare är med på vårdplanering på sjukhuset. Med är också brukare, personal från sjukhuset och ibland anhöriga. Biståndshandläggaren beslutar om vilka insatser personen beviljas, till exempel Trygg hemgång .
- Kommunens undersköterska i Trygg hemgång tar kontakt med sjukhuset och pratar med ansvarig sjuksköterska, samt kommer överens om vilken dag det passar att brukaren kommer hem. I planeringen har de även kontakt med hemtjänstutförare, hemsjukvård och nattpatrull.
- När brukaren kommer hem från sjukhuset finns en undersköterska från Trygg hemgång på plats och möter upp. Tillsammans med brukaren gör de en plan för de första dagarna hemma. Undersköterskan i Trygg hemgång hjälper till med inköp, eventuell ommöblering och anpassning av hemmet, hjälpmedel och annat utifrån behov.
- Efter tre till fem dagar hemma görs en uppföljning av biståndshandläggaren.
- Trygg hemgång avslutas oftast efter 5-7 dagar. Om brukaren har fortsatt behov av stöd och hjälp utförs insatserna av den hemtjänstutförare som brukaren har valt.
Citat från enkäter till brukare, anhöriga och personal vid utvärdering
– Jag önskar att projektet ska fortsätta. Att alla ska få detta mottagande efter sjukhusvistelse.
– Det som varit bra är att de mötte direkt vid hemkomsten från sjukhuset. Jag fick hjälp med ommöblering i sovrummet, de tog bort mattor för att det skulle fungera med rullstol och ordnade i köket så att det går att ordna mat själv. Mycket nöjd.
– Jag tycker att det fungerat bra med Trygg hemgång eftersom biståndshandläggare, sjukgymnast, arbetsterapeut omvårdnadspersonal och planerare jobbar tillsammans i planering och dialog med brukare. Planeringen blir då mer exakt som brukare och personalen vill att det ska fungera.
– Jag har arbetat i Trygg hemgång under projekttiden och ser vilka fantastiska framsteg vissa brukare gjort, otroligt nöjda anhöriga, nöjda brukare. Det är också utvecklande för oss i arbetsgruppen med alla kontakter med sjukhuset, korttidsenheten, biståndshandläggare och så vidare