Upptäck hjärtinfarkten innan den inträffar
Hem HÄLSA Upptäck hjärtinfarkten innan den händer!

Upptäck hjärtinfarkten innan den händer!

Publicerat av: Redaktionen

Nu satsar Region Stockholm på förebyggande insats mot hjärt- och kärlsjukdom genom en budgetsatsning på nästan 14 miljoner för åren 2022-2024 som startar i januari 2022.

-Nu inleder vi treårigt projekt med kaskadscreening för familjär hyperkolesterolemi (FH) som är en genetisk hjärtkärlsjukdom.

Det är en medfödd blodfettsrubbning, en mutation med förhöjda blodfetter och ökad risk för åderförkalkning redan i ung ålder. Förekomsten av det ger inga symptom, utan man får veta det först när man får sin hjärtinfarkt eller stroke, säger vårdutvecklingsregionråd Désirée Pethrus.

I Region Stockholm lever idag uppskattningsvis ca 7500 personer med FH-sjukdomen, men enligt officiella statistiken för FH har endast 225 personer diagnostiserats med FH i Region Stockholm (uppgift från Socialstyrelsen augusti 2020). De oupptäckta patienterna saknar medicinskt skyddande behandling och har därmed en stor risk att drabbas av för tidig hjärtkärlsjukdom.

Syftet med projektet Hitta FH är att under tre år (2022-2024) med hjälp av den interaktiva webblösningen FHabian och en digifysisk vårdkedja hitta och diagnosticera 50 % (ca 3750 personer) av alla patienter med FH i Region Stockholm (kaskadscreening). Genom att identifiera dessa patienter kan de erbjudas en adekvat medicinsk behandling och deras risk för framtida hjärt- och kärlsjukdom kan effektivt förebyggas.

Upptäck hjärtinfarkten innan den inträffar

Désirée Pethrus

En hjärtkärlsjuk patient som identifieras ha FH kommer att ges möjlighet att screena sin mörkaste släkt, dvs barn, syskon och föräldrar för att konstatera eller utesluta FH. På det sättet upptäcker man sjukdomen i tid och kan behandla den med medicin.

-Idag träffade jag fantastiskt engagerade läkare och patientföreträdare som lyfter vikten av tidig upptäckt. Jag är stolt att Region Stockholm ligger i framkant med tidig upptäckt som kan rädda liv och öka livskvaliteten för den här gruppen, avslutar Désirée Pethrus.

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>