Omkring 300 000 svenskar upplever stark rädsla för sprutor och en ökad oro i vaccinationstider kan få negativa följder för såväl individ som samhälle.
”Det kan få negativa konsekvenser i den specifika pandemisituation vi befinner oss i”, säger Ellen Risto på Ahum som från och med den 15 juni är först ut i Sverige med att erbjuda VR-behandling mot sprutfobi.
Cirka tre procent av befolkningen utvecklar någon gång under livet sprutfobi. Varför är inte klarlagt men man vet att 60 procent av alla som drabbas har en nära släkting som lider av samma sak samt att det är den enda fobin med en hög ärftlig faktor. Men rädslan kan också vara inlärd.
– Sprutfobi drabbar individen negativt genom starka obehagskänslor inför och under sticktillfället men också genom risken att utsätta sig själv eller andra för smitta vid utebliven vaccinering. Det kan få negativa konsekvenser för samhället i den specifika pandemisituation vi befinner oss i, säger Ellen Risto på digitala psykologtjänsten Ahum som märkt av en ökad oro inför vaccinationen mot Covid-19.
Exponeringsbehandlingar är enligt Socialstyrelsen det bästa sättet att behandla fobier och Virtual Reality-teknik (VR) är ett av de mest effektiva hjälpmedlen mot starka rädslor.
Detta genom att det går att närma sig obehagliga situationer på ett kontrollerat och stegvis ökande sätt tack vare miljöer som efterliknar verkligheten med autentiska bilder och ljud. Dessutom har tekniken fördelen att behandlingen blir mer tidseffektivt och lättare att genomföra än i det verkliga livet.
– Ofta vet man att rädslan är överdriven och orimlig men den kan nu ändå bli ett hinder som står emellan att kunna krama sina nära och kära. Det är lätt att säga till någon att de ska ”kavla upp” men det hundratusentals svenskar känner inför att bli stungna är ren panik. Genom att gradvis närma sig spruttillfället kan vi hjälpa dem från de starka obehagskänslorna, fortsätter Ellen Risto.
Behandlingen går till så att en psykolog inleder med ett bedömningssamtal, cirka 60 minuter. Därefter genomförs exponeringen under ett längre besök alternativt ett antal kortare tillfällen, där vårdtagaren långsamt får närma sig sin rädsla i virtuell miljö med hjälp av VR-glasögon. Dessutom övar man på tillämpad spänning för att själv kunna öka sitt blodtryck “på beställning” och därmed undvika att svimma. Efter behandlingen genomförs uppföljningssamtal.
– När det kommer till psykisk ohälsa ligger svensk vård efter med att arbeta preventivt och utnyttja ny teknik för evidensbaserad behandling. Om det finns metoder som på tre timmar kan hjälpa individer att överkomma spruträdslan, så är det ju vårdens plikt att erbjuda detta. Särskilt i ett läge där vaccination av 300 000 svenskar kan utebli på grund av rädsla. Vi hoppas kunna leda utvecklingen åt rätt håll genom vårt initiativ, säger Allireza Ghahremani, VD på Ahum.