Apotea.se satsar för att rädda Östersjön
Hem NYHETER Apotea.se satsar för att rädda Östersjön

Apotea.se satsar för att rädda Östersjön

Publicerat av: Redaktionen

Läkemedelsutsläpp i vattendrag som Östersjön är i fokus när apotea.se i dag inleder en kampanj för att samla in överblivna läkemedel.  

Det här är ett i raden av hållbarhetsinitiativ från det kraftigt växande apotea.se.

Läkemedelsrester i naturen är ett allvarligt miljöproblem. Varje år hamnar uppskattningsvis 250 ton Bild_09_0312_0-1024x676läkemedel i hushållssoporna eller spolas ned i våra avlopp enligt en rapport från Läkemedelsverket 2012. Läkemedelsrester hamnar i vattendrag, i känsliga hav som Östersjön, i grundvattnet och slutligen även i dricksvattnet. Hormoner från p-piller samlas i sjöar och hav och påverkar fiskars förmåga att reproducera sig.

Ett annat problem är all den antibiotika som kommer ut i naturen. Detta kan leda till att bakterier blir motståndskraftiga mot antibiotika, vilket gör att de blir svårare att bekämpa när vi blir sjuka.

Apotea.se inleder i dag en återinsamlingskampanj där kunderna uppmanas att skicka in överblivna läkemedel så att de inte hamnar i Östersjön och ytterligare förvärrar situationen för ett redan hårt belastat innanhav.

Apoteken är redan idag skyldiga att ta emot överblivna läkemedel, men apotea.se är först i Sverige med att erbjuda kunderna att kostnadsfritt skicka in läkemedlen på ett enkelt och smidigt sätt. Kunderna kan i samband med sitt köp på apotea.se beställa en returpåse med fraktsedel.

Som tack och inspiration får de första 2000 kunderna boken ”50 sätt att rädda Östersjön”. Boken ges ut av Bokförlaget Max Ström.

”Flera läkemedel innehåller stora mängder aktiv substans, även efter att de har använts. Exempel på sådana läkemedel är inhalatorer, p-ringar och hormonplåster. Det är extra viktigt att dessa hanteras på ett korrekt sätt. Jag hoppas att våra kunder hjälper till och returnerar överblivna läkemedel till oss i framtiden, så att förstörs på rätt sätt”, säger Tove Ahlström, ny hållbarhetschef på apotea.se, med erfarenheter av hållbarhetsfrågor från läkemedelsindustri och sjukvård.

Med start måndag 5 september kommer det även att gå en reklamfilm i TV4 gruppens kanaler, med temat ”Östersjön är sjuk – men behöver inte vår medicin”.

”Insamlingen av läkemedel är en strategisk satsning för oss. Vårt mål är att vara Sveriges bästa apotek på hållbarhet. Vi har valt att sätta Östersjön i fokus för insamlingskampanjen, då problem med läkemedelsrester i naturen är ett växande problem”, säger Pär Svärdson, VD apotea.se

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>