Vårdrelaterade infektioner (VRI) är ett av de största hoten mot patientsäkerheten i hälso- och sjukvården.
Men viljan att få bukt med problemet är stort. En ny digital VRI-utbildning väcker stort intresse i hela landet.
I början av september lanserade utbildningsföretaget Junglemap på uppdrag av SKR en ny digital utbildning för att förebygga Vårdrelaterade infektioner (VRI). Utbildningen är gratis för alla deltagare och bygger på metoden NanoLearning. Den består av 15 korta 3 minuters lektioner som deltagarna får direkt i sin mobil, eller surfplatta.
Och intresset är rekordstort. Efter bara två veckor har över 300 aktörer inom hälso- och sjukvården registrerat sig för utbildningen.
– Vi ser allt ifrån hela sjukvårdsregioner, till enskilda sjukhus, privata vårdgivare, primärvård och kommuner från hela landet, säger Sofie Engström, ansvarig för utbildningen på Junglemap.
Satsningen fortsätter
Utbildningen från SKR finansieras inom ramen för det nationella Vinnova-projektet VRI Proaktiv och kommer att pågå under hela 2022. Alla vårdgivare i hela landet kan fortfarande registrera kursen som alltså är gratis för alla deltagare. Målet är att den digitala utbildningen skall hjälpa till att förebygga vårdrelaterade infektioner genom förändrade beteenden.
– Vi vet att vår metod är ett effektivt sätt att just påverka beteenden och god vårdhygien är ingenting man har – det är nåt man gör, konstaterar Sofie Engström.
Jobbar du inom vården? Se till att din enhet får ta del av kursen!
Här är en länk till registreringssidan hos Junglemap.
Fakta-ruta: Vad är NanoLearning?
NanoLearning är en pedagogisk metod.
Den bygger på repetition, reflektion och förstärkning av kunskap över tid.
En Nanolektion är max 3 minuter lång och en kurs pågår under en längre tid.
Junglemap har sedan starten 2006 levererat över 40 000 Nanokurser till över 6 miljoner användare i över 1200 organisationer över hela världen.
I Sverige finns över 500 företag och organisationer som använder metoden.
Se mer på www.junglemap.com/sv