Den ökande psykiska ohälsan bland unga är vår tids epidemi.
Hem HÄLSAPSYKISK OHÄLSA Den ökande psykiska ohälsan bland unga är vår tids epidemi.

Den ökande psykiska ohälsan bland unga är vår tids epidemi.

Publicerat av: Redaktionen

Enligt en rapport från åren 2006-2016 rapporterade Socialstyrelsen att ca 190 000 barn och unga vuxna i Sverige hade sökt vård på grund av psykisk ohälsa.

Den ökande psykiska ohälsan bland unga är vår tids epidemi. 1

Den 10 april ifrågasätter experter varför den psykiska ohälsan inte är prioriterad på den politiska agendan idag.

För ungdomar mellan 10-17 år ökade psykisk ohälsa med 100 procent på tio år. Bland unga vuxna var ökningen närmare 70 procent. Psykisk ohälsa har inte varit prioriterat på den politiska agendan. Nu är det hög tid att kraftsamla och gemensamt söka orsaker för att vända denna olyckliga trend.

Den 10 april tar vi ett gemensamt krafttag för att prioritera psykisk ohälsa tillsammans med politiker, medicinska experter, talespersoner och ungdomar på  ett “Mental Health” seminarium i Stockholm. Våra politiker får svara på frågan om varför den psykiska ohälsan inte är prioriterad på den politiska agendan!

Den plötsliga alarmerande ökningen av psykisk ohälsa bland unga beror inte på ungdomar, utan på de sociala kraven i samhället. Det är ökade krav från bland annat skolan och en nedrustad skolhälsa. De unga har ofta dubbelarbetande föräldrar, som varken har tid eller ork att backa upp sina ungdomar som förr. Vi har inte tid för mänskliga värden längre. Ekorrhjulet går för fort. Vi fokuserar på ekonomi i stället för livskvalitet! Pengar bör ses som medel och inte mål. Våra politiker måste styra våra värderingar.

På seminariet deltar socialminister Lena Hallengren (S), Daniel Johansson, poltisk sakkunnig, verksamhetschef Göran Rydén vid Barn- och ungdomspsykiatrin (BUP), Thomas Lindén, avd. för kunskapsstyrning för hälso- och sjukvården vid Socialstyrelsen, gen.dir. Johan Carlson, Folkhälsomyndigheten, docent Lena Flyckt, Psykiatrifonden, Ann Söderlund, författare och Alexandra Charles, ordförande 1,6 & 2,6 miljonerklubben. Dessutom kommer två ungdomar att berätta om sina självupplevda erfarenheter av psykisk ohälsa.

Dag: 10 april kl 17.30-20.00

Plats: ABF-huset, Sandlersalen, Sveavägen 41, Stockholm

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>