Med en resa tvärs över Östersjön kommer man till ett dynamiskt centrum för läkemedel och vårdteknik. I Åbo.
På en stor konferens nyligen låg mycket fokus på AI-lösningar. Det finns stor potential för samarbete.
Visste du att Åbo i Finland är ett nav för forskning och utveckling inom läkemedel och vårdteknik? Det finns ett stort antal företag i regionen, faktum är att 20 procent av alla som är verksamma inom näringslivet i Åbo finns i den här branschen. De olika företagen, universiteten, kommunerna och andra organisationer samarbetar i Turku Science Park. Det är ett utvecklings- och samarbetsföretag med Åbo stad som huvudägare. 15-16 maj anordnades konferensen Life Science Live i Åbo.
̶ Vi hade 500 yrkesverksamma besökare, vilket var fler än vi hoppats på. Dessutom var konferensen öppen för allmänheten den andra dagen, berättar Tero Piispanen, ansvarig för vårdsektorn och för internationella kontakter på på Turku Business Region, under vilket Turku Science Park sorterar.
Life Science Live bestod egentligen av flera olika konferenser som hölls samtidigt. Ett huvudtema var AI inom vårdsektorn. Huvudtalet hölls av IBM-profilen Andrew Fried, en profil inom AI-området.
̶ Mycket fokus ligger på praktiska lösningar som är tillgängliga i dag, vilket visade sig på konferensen. Det är fortfarande tidiga dagar vad gäller användningen av AI.
Hur är förhållandet mellan Sverige och Finland inom läkemedelsindustrin och vårdsektorn?
̶ Det är en större bransch i Sverige, men det sker också mycket intressanta saker här i Åbo, både vad gäller läkemedel och diagnostik, förklarar Tero Piispanen.
AI kommer in i bilden på flera sätt. Ett exempel är att korta tiden för tester av läkemedel, vilket är mycket viktigt. Dels går det att göra en del tester med hjälp av simuleringar, dels går det att avgöra vad som behöver testas på smartare sätt. Men även för diagnostik kan olika typer av analyser som görs med AI-lösningar underlätta.
Finns det några speciella möjligheter till samarbete mellan Sverige och Finland?
̶ Vi samarbetar egentligen med vilka länder som helst. Men det finns saker som förenar Sverige och Finland. Ett exempel är den höga kvaliteten för databaser inom området, i båda länderna.
Finland har kanske en del ytterligare fördelar. Ett exempel är att det är att befolkningen i hög grad är genetiskt homogen, vilket underlättar en del forskning. Ett annat exempel är att lagstiftningen vad gäller hantering av data i vissa hänseenden är mer tillåtande än i Sverige. EU-lagen GDPR kan naturligtvis spela en roll i sammanhanget. Men i många fall handlar det om ”svårigheter att övervinna”.
Tero Piispanen berättar också om arbete med syntetiska data, alltså data som inte tas från verkligheten, men kan fylla samma syfte som sådana i forskning och utveckling. Kontentan är att möjligheterna med AI inom läkemedelsindustrin och vårdsektorn är stora. Och Åbo ligger långt fram, det bör finnas möjligheter till samarbeten med svenska företag och organisationer.