Fars dag kan bli en dag för män att tänka till om hälsan
Hem LIVSSTIL Fars dag kan bli en dag för män att tänka till om hälsan

Fars dag kan bli en dag för män att tänka till om hälsan

Publicerat av: Redaktionen

Män har högre löner och är oftare chefer. Men män har ett stort problem med hälsan. Män dör 4 år tidigare än kvinnor, äter mindre hälsosamt och motionerar mindre än kvinnor.

Fars dag kan bli en dag för män att tänka till om hälsan 2Årets paroll i Mustaschkampen är ”Are you man enough?” och syftet är för er som inte förstår det en uppmaning att börja förändringen, mot en bättre livsstil. Om du är över 45 år ta ett PSA-prov, för om prostatacancer upptäcks tidigt går sjukdomen att bota, s äger ”Babsan”, Lars-Åke Wilhemsson, designer och dragshowartist.

Män lever inte lika länge som kvinnor. I genomsnitt är männens livslängd 4 år kortare. Och detta helt i onödan, mycket beroende på att män har en mindre hälsosam livsstil. Män motionerar mindre och äter mindre hälsosamt än kvinnor. Män har dessutom betydligt svårare än kvinnor att tala om sjukdomar och hälsa.

Mustaschkampen, som drivs av Prostatacancerförbundet och med stöd av över 200 företag och organisationer, vill ändra på detta. Ett bra tillfälle är att alla kvinnor, män och barn på Fars dag försöker påverka sina pappor, pojkvänner, män, bröder, kusiner och vänner.

Fars dag kan bli den dag då männen stöttas att de bry sig mer om sin hälsa och att lägga om sin livsstil, kanske enligt Prostatacancerförbundets 5-punktsprogram.

Det är dock svårt att ändra beteenden. Har man aldrig motionerat så är det inte helt enkelt att bara komma igång. Det gäller att besluta sig och sedan arbeta aktivt och aldrig ge upp. För att ändra den manliga livsstilen tar Mustaschkampen även i år kvinnorna till hjälp. För det är ofta kvinnor som får män att besöka en vårdcentral eller ta ett PSA-prov.

Fars Dag är ett bra tillfälle att få män att lägga om sin livsstil och bry sig mer om sin hälsa. Istället för nyårslöften borde det vara Fars dags-löften och då kan Prostatacancerförbundets Fempunktsprogram var som en riktlinje för förbättringarna. Det räcker inte bara med att motionera, utan de andra punkterna om att äta hälsosamt, att inte stressa och att vi män måste bli bättre på att tala om hälsa och sjukdomar är lika viktiga. För det är ju först när vi kan tala om vår hälsa som vi kommer att göra något åt den,  säger Torsten Tullberg, kampanjledare Mustaschkampen.

Fempunktsprogram för bättre och längre liv

1. Motionerna regelbundet
(män motionerar mindre än kvinnor)

Regelbunden motion är det bästa receptet för ett långt liv. Vi blir spänstigare, gladare, snyggare, får bättre kondition och koncentrationsförmåga samt sover bättre.

2. Ät rätt och rök inte (män äter mindre hälsosamt än kvinnor)

Din kost påverkar hur din kropp mår, både på kort och lång sikt. Regelbundna måltider och en varierad kost med grönsaker, frukt eller bär till varje måltid. Undvik skräpmat och absolut ingen rökning. Är du rökare och vill leva ett långt liv är det nödvändigt att sluta omedelbart. Rökning är i särklass den största bidragande faktorn till cancer och andra livshotande åkommor. Trots detta är det tolv procent av befolkningen som röker. Varje år dör 6 500 människor i Sverige i förtid på grund av rökning.

3. Stressa mindre (män dör 4 år tidigare än kvinnor)

Mindre stress förlänger livet. För mycket stress i långa perioder kan ge förhöjt blodtryck, minnes- och koncentrationssvårigheter samt i värsta fall hjärtinfarkt och utmattningssyndrom. Det är viktigt att ta sig tid till återhämtning och att stanna upp. Försök att undvika stressmoment.

4. Börja tala om din hälsa

Många män är rädda att prata om sjukdomar och blotta sitt inre. Denna oförmåga många män har att hantera känslor och sjukdomar behöver brytas. Statistik från SCB visar att var femte man saknar en nära vän. Allt för många män har prioriterat jobb och upplever att de inte haft tid att vårda relationerna. Börja tala om din hälsa med dina kompisar/närmaste – då blir det lättare att lägga om livsstilen.

5. Ta PSA-prov om du är över 45 år – Vid tidig upptäckt går prostatacancer att bota  

Om prostatacancer upptäcks tidigt går den att bota. Det är därför det är så viktigt att ta PSA-prov, ett enkelt blodprov som tas på din vårdcentral. Är det så att prostatacancern spritt sig så är sjukdomen omöjlig att bota och behandlingarna besvärliga. Män besiktigar kontinuerligt sina bilar för att ha kunskap att bilen fungerar som de ska. Samtidigt är det många män som inte går på hälsokontroller. Dags att prioritera hälsan och livet!

Att prostatacancer är Sveriges vanligaste cancersjukdom är fortfarande inte något som är allmänt känt. Generellt har män svårt att prata om sjukdomar. Att känna till prostatacancerns allvar och att det går att bota sjukdomen om den upptäcks i tid är en livsavgörande kunskap. Män över 45 år är alla i riskzonen och bör ta ett PSA-prov, särskilt viktigt om det finns prostatacancer i släkten,  säger Kjell Brissman ordförande i Prostatacancerförbundet.

www.mustaschkampen.se  

Mustaschkampen är en rikstäckande kampanj för att uppmärksamma prostatacancer, Sveriges vanligaste cancersjukdom, och samla in pengar till forskning och opinionsbildning. Alla insamlade medel går till Fonden mot prostatacancer, med tillhörande 90-konto. Mustaschkampen arrangeras av Prostatacancerförbundet i samarbete med 26 regionala prostatacancerföreningar och med stöd från 9 huvudpartners och 200 företag/organisationer.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>