Håll dig på topp med ergonomiskt utformad kontorsutrustning
Hem ANNONS Håll dig på topp med ergonomiskt utformad kontorsutrustning

Håll dig på topp med ergonomiskt utformad kontorsutrustning

Publicerat av: Redaktionen

Förslitningsskador är tyvärr vanliga inom IT-branschen. Det kan låta lite kontraintuitivt för somliga, eftersom det inte framstår som att vi har ett speciellt fysiskt krävande arbete.

Men faktum är att det inte bara är tunga lyft och upprepade, monotona rörelser som sliter på din kropp. Att sitta ner under långa perioder är inte bra för varken dina leder eller ditt blodtryck. Särskilt om vi samtidigt är framåtlutade och stirrar på en skärm. Som tur är har vi en hel del tips på hur du kan motverka arbetsskador i största möjliga mån.

Hur kan du förbättra din arbetsyta?

Håll dig på topp med ergonomiskt utformad kontorsutrustning

Foto: Christian Mackie

Till att börja med tycker vi att det är en riktigt god investering att införskaffa rätt slags kontorsstolar skrivbord. Det vill säga, utrustning som ger din kropp rätt stöd, och som även är anpassningsbar. Det innebär dels att alla medarbetare kan få samma nytta av den, men också att du kan växla mellan olika positioner själv. Herman Miller Aeron har bekväma kontorsstolar till ett bra pris, som även går att få på avbetalning. Din kropp kommer att tacka dig när den orkar längre, och du lär vara mycket mer produktiv på jobbet.

Sammanfattningsvis bör du alltså ha rätt utrustning när du väl sitter vid skrivbordet, men tänk också på att minska tiden du tillbringar där över huvud taget. Upp och gå i några minuter, minst en gång i timmen. Eller så kan du rentav stå upp och jobba med ett anpassat skrivbord. Det viktiga här är variation och regelbunden rörelse. Det finns flera övningar och stretchar du kan göra under arbetstid. Glöm inte bort att lyssna på din kropp om en ställning känns obekväm.

Ergonomisk anpassning

För att gå lite djupare in på just hur du bör anpassa din arbetsyta har vi här gjort upp en kort lista. Vissa av oss behöver förstås ännu mer individanpassad utrustning. Till exempel vid hög ålder eller tidigare skador. Men dessa punkter är en bra grund att bygga vidare på när du inspekterar din arbetsyta.

  • Rätt höjd på skrivbordet. Du ska inte ha axlarna uppe vi öronen. I så fall behöver du sänka skrivbordet eller höja stolen.
  • Fötterna i golvet. Är du lite kortare i rocken, var inte rädd för att fråga om ett fotstöd. Har inte dina fötter ett stabilt stöd är det ryggen som håller upp din vikt.
  • Stöd för nacken. De flesta billigare kontorsstolar saknar nackstöd, vilket kan leda till smärta i axlar och rygg. Det gör även att du inte kan sitta ordentligt tillbakalutad.

Vi hoppas att den här artikeln kan vara till hjälp när du orienterar dig i kontorsdjungeln. Lycka till!

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>