Vad är rädsla egentligen och varför blir vi rädda?
Detta är ett topic där det finns ett helt spektrum av olika svar där ute från olika lärare, psykologer, coaches och det kan vara ganska förvirrande.
Vissa säger att det är vägen till allt i ditt liv, vissa tar det så extremt så att de blir daredevils och andra föreslår att du bör undvika dina rädslor.
Min enkla “komma-ihåg” definition som du kan ta med dig idag och börja leva efter som jag vet kommer ha en stor påverkan på ditt liv är följande;Rädsla är din kompass & personliga guide till frihet.
Låt mig förklara varför.
Först och främst så vill jag beskriva rädsla som ett antagande, att du kommer erfara genom dina sinnen eller fantasi, mer negativt än positivt, mer förlust än vinst, mer smärta än njutning, mer nackdelar än fördelar, mer risk än belöning från något, någon annan, eller dig själv, i framtiden.
Alltså ett antagande om att du ska få en negativ erfarenhet. Inte en sanning.
Och när du väldigt polariserad – alltså ser väldigt positivt eller väldigt negativt på någonting – så är du inte mentalt fri. Du ser bara en sida myntet – vilket inte är en hel sanning eller en full medvetenhet. På min Youtube (/marionoghani) så kan ni hitta mer information om detta och vad det innebär.
Så om du är väldigt rädd, så är det kompassen åt vilket håll du bör gå åt för att göra dig fri från dina rädslor – och bli fri. Många lever nämligen ett liv som en bi-produkt av sina rädslor, istället för ett liv baserat på inspirerade val.
Först och främst finns det ett annan namn för rädsla, Phobia och motsatsen har genom tiderna kallats för philia. Vissa kallar philia för fantasi, och phobia för en mardröm. Med andra ord – vår rädsla har en motsats.
Låt oss säga att du t e.x har en magnet – och om du inte visste så har en magnet en positiv och negativa pol. Om du delar magneten på mitten – så får du en positiv och negativ pol – och ju mer du beskär magneten ju flera par-poler får du.
Oavsett hur många gånger du skär magnet så får du alltid båda sidorna av positivt och negativt.
Och i vår hjärna så fungerar det på samma sätt. Elektrodynamiken här kan appliceras till mänsklig psykologi.
Så om vi i framtiden antar, genom vår fantasi eller våra sinnen, att vi kommer få mer positiva än negativa erfarenheter, i framtiden, så har vi en philia. Om vi antar att de kommer bli mer negativa än positiva i framtiden så har vi en phobia.
Phobia är ett annat namn för rädsla. Och Philia kallas ibland för en mardröm. Den ena sker aldrig utan den andra.
För de är oskiljaktiga som två poler av en magnet.
Låt mig ge dig ett exempel;
Tänk dig att du springer in i någon på stan, någon du tycker är riktigt attraktiv, och du får en liten förälskelse.
Förälskelse är ytterligare ett namn för samma sak som philia, en förälskelse kring någonting är skapandet av en framtida fantasi. Motsatsen till förälskelse kallar vi för bitterhet – så om du springer in i någon du har en crush på, alltså en förälskelse, så betyder det att du är MEDVETEN om det positiva men omedveten om det negativa.
Så om du är förälskad i någon, philic mot de, och attraherad av de, så skapar du en fantasi om vad som kommer att hända när du är med den individen.
Och när du gör det – sekunden du skapar en fantasi om en person – så kommer du i samma split-sekund skapa rädslan av att förlora den personen.
Rädslan av att t e.x förlora någon eller rädslan om att bli övergiven.
Så om du blir väldigt förälskad, alltså “förblindad”, så kommer du ha en extrem rädsla av att förlora personen.
Vilket kan leda till avundsjuka, som i sin tur kan leda till ångest om att de ska lämna dig. Rädsla är nämligen roten till många andra känslor med – som t e.x avundsjuka och svartsjuka.
Så detta går mer in på frågan kring VARFÖR vi blir rädda.
Du skapar ensidiga perceptioner och är inte medveten om andra sidan.
Det finns egentligen bara två fundamental rädslor hos människor..
Och vill du veta mer om det så får du kolla in min senaste föreläsning på KVIX.
Mario Noghani