För första gången har två landsting i Sverige börjat skicka elektroniska remisser mellan varandra i stället för att skicka brev eller fax.
Landstinget i Uppsala län och Landstinget i Värmland är först ut med att använda den gemensamma nationella tjänsteplattformen för elektronisk remiss.
Efter flera års utvecklingsarbete finns nu ett system som gör att remisserna kan skickas digitalt mellan de landsting som anslutit sig. Först ut är Landstinget i Uppsala län och Landstinget i Värmland. I dagarna gick den första remissen mellan barn- och ungdomsmedicinska kliniken inom Landstinget i Värmland och Akademiska barnsjukhuset och allt fungerade som det var tänkt.
– Vi är inne i en omvälvande fas, där sjukvården digitaliseras och e-hälsoarbetet tar fart. Det här är ett viktigt steg på vägen, säger Vivianne Macdisi (S), ordförande för sjukhusstyrelsen i Landstinget i Uppsala län.
Med de elektroniska remisserna hoppas de båda landstingen att remissflödet ska bli snabbare med en effektivare administration, samtidigt som patientsäkerheten förbättras.
– Vi har stort fokus på att patienterna ska få rätt vård på rätt nivå i rätt tid med hög kvalitet. Den elektroniska remissen är ett verktyg för smidiga övergångar för patienten mellan olika vårdnivåer. Jag är väldigt glad att vi ligger i framkant på detta område och hoppas att fler följer efter, säger Elisabeth Kihlström (KD) ordförande för sjukhusutskottet i Landstinget i Värmland.
Den nationella tjänsteplattformen och elektronisk remiss ägs av alla landsting och regioner genom det gemensamma bolaget Inera.
– När det är möjligt att dela information över vårdgivargränser blir det enklare att ge en väl planerad och säker vård. Vi fortsätter nu utvecklingen av elektronisk remiss på nationell nivå och hoppas att fler vårdgivare följer Värmland och Uppsalas goda exempel, säger Johan Assarsson, vd för Inera.