RFSL Ungdom lanserar Newcomers Youth!
Hem NYHETER RFSL Ungdom lanserar Newcomers Youth!

RFSL Ungdom lanserar Newcomers Youth!

Publicerat av: Redaktionen

Newcomers Youth är en stödverksamhet som riktar sig till unga asylsökande, papperslösa och nyanlända hbtq-personer mellan 15-25 år.

Projektet startades som en reaktion på ungas behov inom nätverket RFSL Newcomers. Unga medlemmar lever i stor utsatthet vad gäller resurser, sociala sammanhang och psykisk hälsa. untitled

Det finns idag inga andra mötesplatser eller plattformar som på ett aktivt och mångsidigt sätt arbetar för denna grupps rättigheter och behov. Många unga asylsökande, nyanlända och papperslösa hbtq-personer är i behov av att stärka sina identiteter, knyta kontakter och dela erfarenheter. Deras basbehov såväl som psykosociala behov blir sällan uppnått och detta leder till att många mår extremt dåligt, känner sig isolerade i många år och lever under mycket otrygga levnadsvillkor. Effekterna leder till att många inte klarar sig bra i sina asylprocesser där det oftast ställs enorma krav på den asylsökande hbtq-personen, både vad gäller bevisbörda och press i exempelvis att kunna komma ihåg situationer som inträffat flera år tillbaka i den asylsökande hbtq-personens liv.

– RFSL Ungdom har länge sett ett enormt behov av stöd till denna målgrupp, säger Frank Berglund, förbundsordförande för RFSL Ungdom. Många vänder sig till oss och vill träffa andra unga hbtq-personer i liknande situation, men vi har inte kunnat erbjuda varken mötesplats eller tillräckligt mycket stöd. Politiskt är detta projekt revolutionerande och otroligt efterfrågat. Vi vill få upp ögonen hos allmänheten för hur det är att vara en ung “newcomer” i Sverige, skapa fler tryggare mötesplatser och fortsätta kämpa för att Sverige får en bättre asyllagstiftning.

Idag driver RFSL verksamheten Newcomers. Unga medlemmar i RFSL Newcomers berättar att de ofta möter rasism och homo-, bi- och/eller transfobi i vardagen. Flera berättar om dåligt bemötande och diskriminering i asylprocessen där deras handläggare eller offentliga biträde exempelvis vägrar använda rätt pronomen eller misstror personens sexuella läggning eller könsidentitet baserat på normativa uppfattningar om sexualitet, könsidentitet och könsuttryck. Därför är RFSL Ungdom otroligt stolta över att nu kunna ge stöd redan i så ung ålder som möjligt.

Under hösten kommer projektet startar den första mötesplatsen i Sverige för unga hbtq-personer som befinner sig i asylprocessen, nyligen fått asyl eller som fått avslag på sin asylansökan, Där kommer en kunna få träffa andra i liknande situation, få rådgivning i sitt asylärende, delta på workshops, sommarläger och mycket mer. Som en del av projektet startar RFSL en second-hand pop-up shop som heter Recycle the Rainbow. RFSL Ungdom driver projektet Newcomers Youth i samverkan med RFSL, med finansiering från Arvsfonden.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>