Hem TEKNIKSÄKERHET Region Skåne stärker information om felaktiga andningshjälpmedel

Region Skåne stärker information om felaktiga andningshjälpmedel

Publicerat av: Redaktionen

Region Skåne fortsätter arbetet med att nå de som berörs av säkerhetsbrister i vissa andningshjälpmedel.

De informationsbrev som tidigare skickades ut har inte nått alla som använder utrusningen och i dessa fall kommer nya brev att skickas ut

Det var tidigt i somras som tillverkaren Philips meddelade att man hade upptäckt säkerhetsbrister hos produkter som man levererar till sjukvården. Det handlar om hjälpmedel för personer med andningssvårigheter och sömnapné.

Felaktiga adressuppgifter
Information har skickats till de cirka 17 000 personer i Skåne som har fått aktuella andningshjälpmedel utskrivna. Men omkring fem procent av dessa nåddes aldrig av brevet på grund av felaktiga adressuppgifter. Det ursprungliga brevet var dessutom bristfälligt vad gällde avsändare och kontaktuppgifter.

– Jag beklagar verkligen detta. Men vi har nu åtgärdat felet och skickar ut brev med korrekta adresser till dem som vi inte nådde i första utskicket. De personer som har andningshjälpmedel från oss måste känna sig trygga med oss som vårdgivare och den information vi ger, säger Pia Andersson på verksamhetsområde hjälpmedel i Region Skåne.

Alla felaktiga apparater ska åtgärdas
Region Skåne stärker information om felaktiga andningshjälpmedel 3Flera av de som använder hjälpmedlen har hört av sig till sin mottagning med frågor. Personalen besvarar frågorna med den information som finns tillgänglig från leverantören. Region Skåne kommer löpande att publicera uppdaterad information på 1177.se.

– Om man känner oro eller osäkerhet kring vad som ska ske härnäst så ska man i första hand kontakta mottagningen som skrivit ut andningshjälpmedlet, säger Pia Andersson.

Arbetet med utbyte av hjälpmedel och information till berörda kommer att ta tid men är högprioriterat. Leverantören Philips är ansvarig för att antingen ersätta utrustningen eller byta ut felaktiga komponenter. Philips uppger att ersättningsapparater troligen börjar att levereras till Sverige i oktober. Den övergripande planen är att alla felaktiga apparater ska vara åtgärdade senast hösten 2022.

Fakta/ defekta andningshjälpmedel
Det ljudisolerande material som används i de aktuella andningshjälpmedlen från tillverkaren Philips kan riskera att brytas ned med tiden och det kan medföra att små partiklar kan andas in. Detta kan leda till huvudvärk, svullnad i luftvägarna och lokal irritation hos den som använder produkten.

Philips defekta andningshjälpmedel är ett globalt problem och totalt handlar det om flera miljoner apparater runt om i världen.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>