Svenska kvinnor som tränar gör det i stor utsträckning för att hantera stress.
4 av 10 av kvinnorna uppger att så är fallet, vilket är betydligt fler än jämfört med männen. Bland de yngsta kvinnorna är det så många som 6 av 10 som använder träning för att motverka stress. Det visar Garmin Hälsorapporten, som bygger på en färsk Sifo-undersökning och analys av Garmin.
Orsakerna till varför svenska folket tränar skiljer sig inte särskilt mycket åt mellan könen med ett stort undantag. Hela 38 procent, eller nästan 4 av 10 kvinnor, tränar för att hantera stress. För män är motsvarande siffra förvisso hög, men ändå avsevärt lägre – 26 procent, det vill säga drygt var fjärde man, enligt Sifo-undersökningen som analyserats av Garmin.
Bland de yngsta kvinnorna (i åldern 18-29 år) är siffran ännu högre – 59 procent, eller nära 6 av 10 av de yngsta kvinnorna tränar för att reducera och hantera sin stress. Ser man på kvinnor i åldrarna 30-49 år är siffran nästan lika hög, 56 procent.
– Det är kanske båda förväntat och lite oroande att unga känner att de behöver hantera sin stress. Åren med exempelvis studier, karriär och småbarnsliv kan vara tuffa, och är vardagssysslorna ojämlikt fördelade är det förstås inte bra. Samtidigt – det är positivt att så många använder just träning som ett redskap för att må bra, eftersom det kan vara ett effektivt sätt att hantera kroppens negativa stressreaktioner, säger Marcus Bjärneroth, PR-chef Garmin Nordic.
Att vi tror på träningens förebyggande och läkande kraft verkar det inte råda några tvivel om. När Sifo i Garmin Hälsorapporten ställde frågan Hur viktigt tror du att träning och motion är för att förebygga och minska stress? svarade en förkrossande majoritet av den tränande befolkningen (totalt 98 procent) i undersökningen att det var antingen mycket viktigt (69 procent) eller ganska viktigt (29 procent).