Omkring 800 000 personer i Sverige lever med astma – ett spektrum av sjukdomar svåra att fastställa.
Genom att mäta biomarkörer i urinprov visar forskning med stöd från Hjärt-Lungfonden att det går att avgöra vilken typ av astma en patient har och hur svår den är.
Upptäckten kan på sikt leda till bättre och mer individanpassad behandling, framför allt av patienter med svår astma.
– Studien är den hittills största i världen i sitt slag och kan innebära ett steg mot framtida precisionsbehandlingar. Urinprov är dessutom enkla att använda för diagnostik, vilket gör metoden extra användbar inom primärvården där merparten av astmapatienterna behandlas, säger Kristina Sparreljung, generalsekreterare för Hjärt-Lungfonden.
Astma kännetecknas av en kronisk inflammation i luftvägarnas slemhinnor med symtom som hosta och andnöd. Mellan 15 och 25 procent av de som har astma uppnår inte en bra kontroll av sin sjukdom trots medicinering. Cirka sju procent av Sveriges barn har astma. Sjukdomen är egentligen ett spektrum av olika sjukdomar och enkla metoder för att fastställa vilken typ av astma en patient har saknas fortfarande. Vilket försvårar valet av behandling, framför allt vid svår astma.
Den aktuella studien är baserad på data från ett av de största projekten i sitt slag, den europeiska U-BIOPRED-studien om svår astma. Totalt ingick 411 deltagare med svårkontrollerad astma som ofta kräver behandling med kortisontabletter, 86 personer med lindrigare former av astma och 100 friska kontrollpersoner, samtliga i åldrarna 18 till 79 år.
Med hjälp av så kallad masspektrometri har forskarna identifierat små biomolekyler i urin som kan användas för att beskriva en viss undergrupp av astma – allergisk astma med typ 2-inflammation. Resultaten visar även på en koppling mellan nivån av biomolekyler och svårighetsgraden av astma. Höga nivåer hos personer med svår astma påvisades även efter att de behandlats med kortison, vilket visar på behovet av andra behandlingar för patientgruppen.
– Enkla metoder för att fastställa vilken typ av astma en patient har, är speciellt viktiga för att kunna välja rätt behandling för de mest svårhanterade formerna av astma. Nu vill vi undersöka fler biomolekyler för att identifiera olika undergrupper av astma. Målet är att kunna identifiera alla olika typer av astma med ett enkelt urinprov, säger Craig Wheelock, docent i lungmedicin vid Karolinska Institutet som leder studien.
Med hjälp av data från en studie på 95 barn och ungdomar i åldrarna 10 till 16 år med svår astma, kunde forskarna bekräfta sina fynd. Även i barn- och ungdomsgruppen uppvisade barnen med svårast astma förhöjda värden av de aktuella biomolekylerna i urin.