​Digital uppföljning av bröstcancerpatienter
Hem NYHETERCANCERVÅRD ​Digital uppföljning av bröstcancerpatienter

​Digital uppföljning av bröstcancerpatienter

Publicerat av: Redaktionen

Nu kan bröstcancerpatienter, under pågående cytostatikabehandling, själva registrera både symptom och biverkningar med hjälp av en applikation i 1177 Vårdguiden.

​Digital uppföljning av bröstcancerpatienter 1

– Det här blir ett nytt sätt att jobba, säger kontaktsjuksköterskan Kristina Lindblom. Den digitala lösningen gör det också lättare med egenvård för patienten.

Svaren hamnar hos en kontaktsjuksköterska på Cancercentrum, som vid behov kan ge återkoppling och åtgärda problemen direkt

– När patienterna fyller i uppgifterna kan de också ta del av egenvårdsråd om hur de kan hantera olika biverkningar på egen hand, säger Lisette Forsberg, specialistsjuksköterska inom onkologi som arbetet fram och designat applikationen. Arbetet är en del i klinikens satsning mot personcentrerad vård där personens delaktighet i vården ska stärkas.

För patienter med bröstcancer som genomgår en cytostatikabehandling kan tiden i hemmet, mellan sjukhusbesöken, vara svår att hantera.

– Med ökad kunskap om olika biverkningar kan de själva hantera en del av sina symtom och känna sig mer trygg, förklarar Lisette Forsberg.

Vanliga biverkningar

Genom att använda sig av applikationen Stöd och behandling i 1177 Vårdguiden, och med teknisk support av enheten för e-hälsa, hittade några ur personalen vid Cancercentrum en lösning.

Lisette Forsberg och hennes kollegor listade vanliga biverkningar, till exempel illamående, hudbesvär, förstoppning, värk och trötthet. De samlade också de egenvårdsråd som patienterna får vid besök hos eller samtal med kontaksjuksköterskorna.

Får råd i mobilen

Allt detta lades in i applikationen, som är användarvänlig och säker att använda eftersom inloggning sker med mobilt bank-id.

– Patienterna fyller i formuläret i sin dator, surfplatta eller smarta mobil, säger Lisette Forsberg. De kan också se grafer över sin situation, både i dag och för en vecka eller månad sedan.

Erbjuds till alla i höst

Varje symptom bedöms med en stigande skala och om den överstiger en viss nivå, får kontaktsjuksköterskan direkt ett meddelande och kan då ta kontakt med patienten.

Under våren testas applikationen på fem patienter, därefter ska projektet utvärderas. Om allt faller väl ut, och inget tyder just nu på något annat, ska den digitala patientuppföljningen från och med i höst erbjudas alla bröstcancerpatienter som genomgår cytostatikabehandling.

– Vi har fått bra respons från de patienter som testar applikationen, förklarar Lisette Forsberg.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>