Ett miljöskadligt läkemedel har nästan helt fasats ut inom Tiohundras primärvård, tack vare ett nära samarbete med medicinkliniken på Norrtälje sjukhus – och några månaders intensivt telefonerande.
Hösten 2019 började klinikchef Jan Bergman fundera: varför förskrivs blodtrycksmedicinen felodipin till så många patienter, trots läkemedlets väl kända negativa miljöpåverkan?
Tillsammans med primärvården och medicinklinikens AT- och ST-läkare började Jan Bergman lägga upp en plan. Primärvårdens förteckning visade att över 300 patienter vid Tiohundras vårdcentraler just då behandlades med felodipin.
– Varför byts det inte ut, när det finns fullgoda alternativ som inte alls belastar miljön på samma sätt? Vi bestämde oss för att prova ett nytt angreppssätt, säger Jan Bergman.
Sa ja direkt
Kampanjens upplägg var enkelt: ett informationsbrev skickades ut till patienterna, innan ett tiotal läkare vid medicinkliniken delade upp listan mellan sig och började ringa runt.
– En överväldigande majoritet sa direkt ja till att byta ut felodipinet, säger Jan Bergman.
Läkarna ringde runt till patienterna när de fick luckor i sitt ordinarie arbete. Efter några månader var merparten av patienterna på listan avbockade. Resultatet imponerar: 86 procent av patienterna har nu bytt ut det miljöskadliga läkemedlet.
– Genomslaget blev bättre än vi vågat hoppas, mycket tack vare läkarnas engagemang och den möjlighet till samverkan vi har mellan sjukhus och primärvård i Tiohundra. Annars hade det aldrig gått, säger Jan Bergman.
Goda resultat med enkla medel
Han får medhåll av Lovisa Jäderlund Hagstedt, biträdande verksamhetschef för primärvården:
– Redan innan kampanjen startade hade vi börjat jobba med att byta ut läkemedlet, men inte så här målinriktat. Det här visar att man med relativt enkla medel kan nå goda resultat – om man jobbar strukturerat och gränsöverskridande, säger Lovisa Jäderlund Hagstedt.
Det lyckade utfallet har nu fått sjukhuset och primärvården att fundera – går det att jobba på liknande sätt igen inom läkemedelsområdet?
– Vi skulle till exempel kunna titta närmare på primärvårdens patienter med fler än tio läkemedel, som löper stor risk att drabbas av biverkningar. Vi har mycket kunskap var för sig – men tillsammans blir kompetensen förstås ännu högre. Det vinner alla på, säger Jan Bergman.
Fakta: Felodipin
Felodipin används för behandling av högt blodtryck (hypertoni) och smärtor i hjärtat och bröstet som orsakas av t ex fysisk ansträngning eller stress (angina pectoris, eller kärlkramp). Felodipin finns med i Region Stockholms förteckning över läkemedel med risk för miljöpåverkan då det bland annat kan påverka könsutvecklingen hos fiskar.
Grafiken visar antalet patienter med felodipin vid Tiohundras vårdcentraler.