Hem HÄLSA ​Miljöfarligt läkemedel utbytt efter telefonkampanj

​Miljöfarligt läkemedel utbytt efter telefonkampanj

Publicerat av: Redaktionen

Ett miljöskadligt läkemedel har nästan helt fasats ut inom Tiohundras primärvård, tack vare ett nära samarbete med medicinkliniken på Norrtälje sjukhus – och några månaders intensivt telefonerande.

​Miljöfarligt läkemedel utbytt efter telefonkampanj 2

​Underläkare Astrid van Beirs, klinikchef Jan Bergman och AT-läkare Amalia Hörman gläds åt telefonkampanjens goda resultat.

Hösten 2019 började klinikchef Jan Bergman fundera: varför förskrivs blodtrycksmedicinen felodipin till så många patienter, trots läkemedlets väl kända negativa miljöpåverkan?

Tillsammans med primärvården och medicinklinikens AT- och ST-läkare började Jan Bergman lägga upp en plan. Primärvårdens förteckning visade att över 300 patienter vid Tiohundras vårdcentraler just då behandlades med felodipin.

– Varför byts det inte ut, när det finns fullgoda alternativ som inte alls belastar miljön på samma sätt? Vi bestämde oss för att prova ett nytt angreppssätt, säger Jan Bergman.

Sa ja direkt

Kampanjens upplägg var enkelt: ett informationsbrev skickades ut till patienterna, innan ett tiotal läkare vid medicinkliniken delade upp listan mellan sig och började ringa runt.

– En överväldigande majoritet sa direkt ja till att byta ut felodipinet, säger Jan Bergman.

Läkarna ringde runt till patienterna när de fick luckor i sitt ordinarie arbete. Efter några månader var merparten av patienterna på listan avbockade. Resultatet imponerar: 86 procent av patienterna har nu bytt ut det miljöskadliga läkemedlet.

– Genomslaget blev bättre än vi vågat hoppas, mycket tack vare läkarnas engagemang och den möjlighet till samverkan vi har mellan sjukhus och primärvård i Tiohundra. Annars hade det aldrig gått, säger Jan Bergman.

Goda resultat med enkla medel

Han får medhåll av Lovisa Jäderlund Hagstedt, biträdande verksamhetschef för primärvården:

– Redan innan kampanjen startade hade vi börjat jobba med att byta ut läkemedlet, men inte så här målinriktat. Det här visar att man med relativt enkla medel kan nå goda resultat – om man jobbar strukturerat och gränsöverskridande, säger Lovisa Jäderlund Hagstedt.

Det lyckade utfallet har nu fått sjukhuset och primärvården att fundera – går det att jobba på liknande sätt igen inom läkemedelsområdet?

– Vi skulle till exempel kunna titta närmare på primärvårdens patienter med fler än tio läkemedel, som löper stor risk att drabbas av biverkningar. Vi har mycket kunskap var för sig – men tillsammans blir kompetensen förstås ännu högre. Det vinner alla på, säger Jan Bergman.

Fakta: Felodipin

Felodipin används för behandling av högt blodtryck (hypertoni) och smärtor i hjärtat och bröstet som orsakas av t ex fysisk ansträngning eller stress (angina pectoris, eller kärlkramp). Felodipin finns med i Region Stockholms förteckning över läkemedel med risk för miljöpåverkan då det bland annat kan påverka könsutvecklingen hos fiskar.

Graf som visar att antalet patienter med felodipin minskat från 480 år 2018 till 84 år 2020.

Grafiken visar antalet patienter med felodipin vid Tiohundras vårdcentraler.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>