100 000 unga får bensodiazepiner under längre tid än riktlinjer anger
Hem HÄLSA 100 000 unga får bensodiazepiner under längre tid än riktlinjer anger

100 000 unga får bensodiazepiner under längre tid än riktlinjer anger

Publicerat av: Redaktionen

Bensodiazepiner och bensodiazepinanaloger (Stilnoct, Zopiklon, Zolpidem) skall enligt gällande svenska och internationella riktlinjer inte ges till patienter under längre tid än 2 – 4 veckor.

100 000 unga får bensodiazepiner under längre tid än riktlinjer anger 1

Foto: Photographee.eu

Ger man bensodiazepiner under längre tid än så uppkommer biverkningar som beroende men också andra biverkningar som t.ex . glömska och mardrömmar.

Riktlinjerna gäller vuxna. Barn och unga skall man överhuvudtaget inte ge bensodiazepiner eftersom de inte är utprövade på dem. Trots det får över 100 000barn och unga i åldersgruppen 0 – 24 år bensodiazepiner förskrivna under lång tid i Sverige.

Detta är inte bra säger Anna Sidorchuk

– Den höga andelen som får bensodiazepiner utskrivna under en längre period är alarmerande, säger Anna Sidorchuk, epidemiolog vid barn och ungdomspsykiatriska forskningsenheten på Karolinska institutet, till Sveriges Radio.

Forskarna har tittat i läkemedelsregister, patientregister och befolkningsdata och sett att från 2006-2013 ökade användningen av den här typen av ångestdämpande medel i Sverige med 22 procent.

– Den skadliga förskrivningen borde undvikas. Därför är det viktigt att följa vad som händer med utskrivningspraxis, säger Anna Sidorchuk.

Artikeln är hämtad från Equal i Stockholm

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>