Hem NYHETERFORSKNING 11 februari är det Internationella dagen för kvinnor och flickor inom vetenskap

11 februari är det Internationella dagen för kvinnor och flickor inom vetenskap

Publicerat av: Redaktionen

Åsa Wheelocks forskning om Molekylär forskning kan hjälpa en halv miljon KOL-drabbade. Varje år dör omkring 3 000 personer i Sverige av kroniskt obstruktiv lungsjukdom, KOL. I dag saknas botemedel mot sjukdomen.

11 februari är det Internationella dagen för kvinnor och flickor inom vetenskap 3featured– I dag är KOL en paraplydiagnos som rymmer många patienter med något slags lungobstruktion. Målet med vår forskning är att definiera flera olika undergrupper, för att i framtiden kunna utveckla individanpassad medicinering. Hjärt-Lungfondens anslag är ett otroligt lyft för vår forskning och gör att vi kan komma i gång med projektet snabbare, säger Åsa Wheelock, docent i experimentell lungmedicin vid Karolinska institutet.

Genom att studera lungor på molekylär nivå hoppas hon kunna dela in KOL-patienter i underkategorier, vilket i förlängningen kan leda till bättre behandling för de 400 000 – 700 000 svenskar som lever med KOL. Åsa fick 2019 Hjärt-Lungfondens stora forskningsanslag på 15 miljoner kronor.

– Trots att allt fler svenskar dör i KOL vet vi relativt lite om sjukdomen. Åsa Wheelocks studier kan få stor betydelse för de drabbade. Om vården kan erbjuda tidigare och mer effektiv behandling skulle det leda till att många människor får längre och friskare liv, säger Kristina Sparreljung, generalsekreterare för Hjärt-Lungfonden.

Varje år dör omkring 3 000 personer i Sverige av kroniskt obstruktiv lungsjukdom, KOL. I dag saknas botemedel mot sjukdomen, i stället ordineras patienter till exempel rökstopp, motion och symtomlindrande läkemedel. Uppemot 25 procent av landets KOL-patienter har aldrig rökt, och en av forskningens stora utmaningar är att förstå varför de drabbas.

Åsa Wheelocks forskningsteam analyserar bland annat lungorna hos icke-rökande KOL-patienter, med målet att kunna identifiera olika typer av sjukdomen på molekylär nivå. För sin forskning tilldelas Åsa Wheelock Hjärt-Lungfondens stora forskningsanslag, med motiveringen ”Forskningen kan leda till säkrare diagnos, nya effektiva behandlingsformer, reducerade sjukvårdskostnader och minskat lidande för personer med KOL”.

– Här kan du läsa mer om KOL.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>