Hem NYHETERFORSKNING 2 av 3 svenskar har oroat sig för hjärtat

2 av 3 svenskar har oroat sig för hjärtat

Publicerat av: Redaktionen

66 procent av svenskarna har någon gång oroat sig för sitt hjärta efter att ha känt smärta, tryck eller oregelbundna slag – det visar en ny Sifoundersökning från Hjärt-Lungfonden.

2 av 3 svenskar har oroat sig för hjärtat 3Nu uppmanar Hjärt-Lungfonden till hälsosammare levnadsvanor inför julen för att motverka stress och risken för hjärtinfarkt den tid på året då sjukdomen drabbar flest.

– Det är oroväckande att så många har upplevt att hjärtat krånglar. Forskningen om hjärt-kärlsjukdom har kommit långt, men det finns mycket kvar att göra – inte minst kring hur vi hanterar stress, rör på oss och äter för hjärtats skull. Inför julen är det här särskilt utmanande för många, säger Jan Nilsson, professor och ordförande för Hjärt-Lungfondens forskningsråd.

Varje år avlider över 30 000 svenskar i hjärt-kärlsjukdomar som hjärtinfarkt och stroke. En ny Sifoundersökning av Hjärt-Lungfonden visar nu att två av tre svenskar, 66 procent, har oroat sig för hjärtat – exempelvis efter att ha känt smärta, tryck eller oregelbundna slag. Störst tycks problemet vara hos unga kvinnor; 78 procent av 18–29-åringarna har varit oroliga för hjärtat.

En forskningsstudie med stöd av Hjärt-Lungfonden har tidigare visat att julen är den tid på året då människor är mest utsatta. På julafton ökar antalet hjärtinfarkter med nästan 40 procent. Forskarnas teori är att riskökningen beror på en kombination av social stress och ohälsosamma mat- och dryckesvanor.

– Allt fler studier visar hur stark kopplingen är mellan våra levnadsvanor och risken att drabbas av hjärt-kärlsjukdom. Samtidigt ökar stressen i samhället, främst hos unga kvinnor, och andelen svenskar med fetma har tredubblats sedan 1980-talet. Det positiva är att vi har en stor möjlighet att påverka vår egen hjärthälsa, säger Kristina Sparreljung, generalsekreterare för Hjärt-Lungfonden.

Hjärt-Lungfonden samlar in pengar till forskning för att besegra vår tids största folksjukdomar i hjärta, kärl och lungor. Förra året delade organisationen ut rekordbeloppet 351 miljoner kronor till forskningen.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>