AFA Försäkrings nya FoU-program syftar till att öka förståelsen av digitaliseringens effekter på arbetsmiljö och hälsa för anställda inom kommun- och regionsektorn samt tillvarata nyttan och främja utvecklingen av digitaliseringen.
Fokus för forskningen är bland annat utformning av ledarskap, medarbetares delaktighet, integritet och kognitiva belastningar.
Digitaliseringen bedöms vara den enskilt största förändringsfaktorn i samhället de närmaste tio åren. Inom många yrken innebär det att arbetet förändras i grunden. Den digitala tekniken öppnar upp för helt nya sätt att organisera både verksamheter och arbetsprocesser. Digitaliseringens inverkan på arbetslivet innebär inte bara en automatisering av arbetet, utan en förändring av arbetets innehåll. Detta ställer krav på vår förändringsbenägenhet och utveckling av vår digitala kompetens.
Många yrken påverkas av digitaliseringen
Inom sjukvården och äldreomsorgen kommer alltmer arbete att ske i samarbete med Artificiell intelligens (AI) och intelligenta robotar. I skolan och socialtjänsten förekommer allt fler tekniska lösningar för till exempel interaktion med elever och brukare, dokumentation och uppföljning. Ytterligare exempel är E-hälsa med digital journalföring och vård på distans. Digitaliseringen har också påverkan på starkt styrda arbeten och på relationen mellan människa, teknik och organisation.
Forskning som kommer till nytta i arbetslivet
Arbetsmarknadens parter inom kommun- och regionsektorn vill främja den digitala utvecklingen genom satsningen på det nya treåriga forskningsprogrammet som omfattar 30 miljoner kronor. Programmet planeras innehålla sju till åtta projekt.
– Forskningen ska bidra med ny kunskap och överbrygga kunskapsluckor om de komplexa sambanden mellan digitaliseringen, arbetsmiljön och hälsan för anställda inom kommun- och regionsektorn. Satsningen ska leda till konkreta förebyggande och främjande åtgärder och leda till praktiskt nytta, säger Susanna Stymne Airey, chef för FoU och enheten Förebygga på AFA Försäkring.