Det senaste året har intresset för sjuksköterskeutbildningar ökat i hela landet.
Röda Korsets Högskola ser en ökning med hela 39 procent till vårens sjuksköterskeprogram i jämförelse med antalet sökande samma period förra året.
Coronapandemin har satt vårdyrken i fokus och under 2020 har intresset för sjuksköterskeutbildningar ökat kraftigt. Ansökningssiffrorna till vårens utbildningar visar att antalet förstahandssökande till Röda Korsets Högskola har ökat med 38 procent. Totalt har 2 472 sökande sökt till Sjuksköterskeprogrammet som startar vårterminen 2021, mot 1 773 året innan. Sammanlagt påbörjar 115 studenter sina sjuksköterskestudier vid högskolan varje termin.
– Det är glädjande att så många söker sig till just Röda Korsets Högskola för att utbilda sig till sjuksköterska, säger rektor Susanne Georgsson.
– Röda Korsets Högskola erbjuder en sjuksköterskeutbildning av högsta kvalitet som ligger i framkant där en tredjedel av utbildningen består av praktik. Vi verkar enligt samma värdegrund och uppförandekod som Röda Korset med fokus på global hälsa och omvårdnad för de mest utsatta i kris och katastrof. Huvudområdet för alla utbildningar är omvårdnad med nära koppling till folkhälsovetenskap, medicin och teknisk vårdvetenskap. Genom vår internationella profil har våra studenter under normala omständigheter spännande möjligheter att bedriva viss del av sin utbildning utomlands.
2020 är Barnmorskans och sjuksköterskans år
År 2020 är av Världshälsoorganisationen WHO utsett till sjuksköterskans och barnmorskornas år för att uppmärksamma världen på att utan dessa yrkesgrupper skulle ingen hälso- och sjukvård fungera.
Barnmorskor och sjuksköterskor utgör tillsammans 50 procent av arbetsstyrkan inom sjukvården och 70 procent är kvinnor. Det råder en brist globalt och det kommer att behövas 9 miljoner nya sjuksköterskor och barnmorskor för att kunna uppfylla WHO:s hälsomål till år 2030.
Utbildningar vid Röda Korsets Högskola
Röda Korsets Högskola erbjuder sjuksköterskeutbildning som leder till en sjuksköterskeexamen och en kandidatexamen inom huvudområdet omvårdnad och specialistsjukskötersketutbildningar inom psykiatrisk vård, intensivvård och infektionssjukvård. Det sistnämnda är Sveriges första och enda specialistprogram inom infektionssjukvård.