Hem NYHETERCANCERVÅRD Akademiska sjukhuset i Uppsala först i Sverige att behandla patient med cancerbehandlingssystemet Elekta Unity

Akademiska sjukhuset i Uppsala först i Sverige att behandla patient med cancerbehandlingssystemet Elekta Unity

Publicerat av: Redaktionen

Den första patienten någonsin i Sverige behandlades igår på Akademiska sjukhuset i Uppsala med det banbrytande strålterapisystemet Elekta Unity MR-Linac.

Akademiska sjukhuset i Uppsala först i Sverige att behandla patient med cancerbehandlingssystemet Elekta Unity 3Elekta Unity ger läkarna en ”syn” som gör att de kan fokusera på tumörerna och skona frisk vävnad och uppfyller därmed ett icke tillgodosett behov inom cancerbehandlingar. Nu kan läkarna på ett tillförlitligt sätt se och spåra tumören och vävnad som är svår att visualisera under behandling och anpassa behandlingen så att den blir så bra som möjligt. Det möjliggör en skräddarsydd behandling för varje patient och varje behandlingstillfälle. Med Elekta Unity kan strålbehandlingen bli mer effektiv, vilket utöver färre behandlingsrelaterade biverkningar också potentiellt skulle kunna innebära färre behandlingstillfällen och sjukhusbesök för patienten.

Zahra Taheri-Kadkhoda, sektionschef strålbehandling vid Akademiska sjukhuset i Uppsala, säger så här: ”En viktig fördel med strålbehandling som guidas av MR-bilder är att behandlingen blir mer individualiserad och kan inriktas mer precist mot tumörerna. Detta kan öka chansen att få bättre kontroll över tumören och minska risken för skador på omgivande frisk vävnad, särskilt för tumörställen som är svåra att visualisera med icke-MR-tekniker. MR-Linac är också ett inspirerande projekt för ett brett och öppet samarbete mellan olika medicinska discipliner och tekniska yrkesmän med ett slutligt mål att förbättra patientvården.”

Richard Hausmann, Elektas vd och koncernchef, säger: ”Vi är mycket glada över att Akademiska sjukhuset i Uppsala som första sjukhus i Sverige har sällat sig till den växande skara av cancerkliniker världen över som erbjuder precision radiation medicine till sina patienter med hjälp av den mest avancerade tekniken som finns att tillgå. Både Elekta och Akademiska sjukhuset i Uppsala är kända för sin innovativa syn på modern cancervård. Synergieffekterna från samarbetet kommer att bli värdefulla för många av de drygt 60 000 människor som varje år får diagnosen cancer i Sverige.”

Hittills finns 18 Elekta Unity-system i drift globalt, varav åtta i Europa. I den nya tekniken kombineras två avgörande men separata tekniker i en enda plattform: en toppmodern högfälts MRI-scanner och den senaste generationens linjäraccelerator från Elekta (EKTA-B.ST). Tumörer och omgivande organ kan lokaliseras och deras rörelser spåras exakt vid behandlingstillfället. Det gör att behandlingsplanerna kan anpassas samtidigt som patienten ligger på behandlingsbordet som ett svar på löpande ändringar i tumörens position, form, biologi och förhållande till känsliga organ.

Elekta Unity kommer att användas för att behandla ett brett spektrum av cancertyper och kan leda till nya behandlingsalternativ för svårbehandlade cancertyper med former som kräver knivskarpa bilder för att effektivt urskilja tumören från omgivande frisk vävnad och friska organ. Det kommer att innebära att anatomiska strukturer som tidigare ansågs olämpliga för strålbehandling nu kan behandlas.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>