Alla kan rädda liv dagen 16 oktober med HLR
Hem HÄLSA Alla kan rädda liv dagen 16 oktober med HLR

Alla kan rädda liv dagen 16 oktober med HLR

Publicerat av: Redaktionen

Genom att starta hjärt-lungräddning (HLR) direkt om någon blir medvetslös med ingen eller onormal andning, kan fler liv räddas vid plötsligt hjärtstopp.

I Sverige drabbas ca 6000 personer årligen av plötsligt hjärtstopp utanför sjukhus, endast 10% överlever.

Europeiska HLR-rådet har i guidelines 2021, betonat några huvudbudskap, där träna så många medborgare som möjligt i HLR och skapa engagemang för ”World Restart a Heart Day” ingår. Svenska HLR-rådet följer riktlinjer i HLR/Första hjälpen och syftet är att öka överlevnaden vid hjärtstopp utanför sjukhus. Det kan vi göra genom att fler lär sig Vuxen- och Barn-HLR, fler frivilliga livräddare rekryteras och fler hjärtstartare registreras i HLR-rådets Hjärtstartarregister.

Den 16 oktober är dagen för att uppmärksamma HLR, hjärtstartare, Hjärtstartarregistret och frivilliga livräddare (Sms-livräddare). Läs mer om dagen och ordna gärna ett arrangemang om HLR, hjärtstartare mm! Anmäl det sedan på HLR-rådets hemsida.

Söndagen den 16 oktober är HLR-rådet, Sms-livräddare, Hjärtstartartarregistret och Laerdal Sverige på Stockholms Centralstation mellan  kl.10:00-15:00. Kom förbi och tävla i HLR, testa Barn- och Vuxen-HLR, prova en hjärtstartare, bli Sms-livräddare och prata livräddning med experter. Välkomna!

Relaterade länkar

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>