För vuxna finns 1177.se. Äntligen finns nu en motsvarighet för barn och ungdomar – den nya vårdsajten MediPrep
Hem HÄLSA Äntligen finns nu en motsvarighet för barn och ungdomar

Äntligen finns nu en motsvarighet för barn och ungdomar

Publicerat av: Redaktionen

Många barn och ungdomar besöker hälso- och sjukvården varje år.

Forskning visar att över hälften av dem är mycket stressade och rädda inför besöket.

Detta är mycket allvarligt eftersom vårdrelaterad rädsla medför medicinska och psykologiska risker både på kort och lång sikt.

För vuxna finns 1177.se. Äntligen finns nu en motsvarighet för barn och ungdomar – den nya vårdsajten MediPrepDet är väl känt att barn och ungdomar som är rädda mår mer illa, upplever ökad smärta och behöver mer läkemedel. Rädda barn och ungdomar kan också motarbeta medicinska insatser. Och reagera under lång tid efteråt med separationsångest, sängvätning och sömn- och ätstörningar. Hos tio procent kvarstår sådana vårdrelaterade problem efter ett år. För några sätter upplevelserna spår för resten av livet. Det kan leda till ett undvikande av vård och ge stora negativa hälsoeffekter.

Allt detta fysiska och psykiska lidande sker dessutom i onödan. Det är vetenskapligt belagt att information och förberedelser minskar vårdrelaterad rädsla, och efterföljande problematik, hos både barn och vuxna. För vuxna finns 1177.se. Men barn och ungdomar, som är en extra utsatt målgrupp, har stått utan motsvarande stöd sedan 2019. Då lade 1177 ner merparten av sitt innehåll riktat till målgruppen. Därmed stod 25 procent av Sveriges befolkningen utan tillgång till webbaserad, nationell och likvärdig information om hälso- och sjukvård.

– Vi var många som såg att barns och ungdomars önskan om delaktighet, behov av förberedelser och rättigheter åsidosattes i vården. Det blev tydligt att vi behövde ta saken i egna händer, säger Gunilla Lööf som är initiativtagare och projektledare för MediPrep.

Detta blev startskottet till MediPrep. Ett multiprofessionellt team inom barnhälsa och barnsjukvård samt ett stort antal patientorganisationer slöt upp. Allmänna arvsfonden beviljade medel och många barn och ungdomar engagerades.

– MediPrep bygger på barns och ungdomars behov och rättigheter och deras medverkan i såväl produktion som idéarbete, säger Gunilla Lööf.

Under arbetet med att producera sajten har syftet med MediPrep blivit än mer angeläget.

– Tiden för att förbereda barn och ungdomar minskar i hälso- och sjukvården. En förklaring är Covid-pandemin som har påverkat prioriteringar. Bland annat har tiden för fysiska vårdkontakter minimerats till följd av pandemin. Med föreliggande vårdskuld finns en stor risk att förberedelser av barn och ungdomar kommer att få stryka på foten, till förmån för vårdproduktion, under lång tid framöver, säger Gunilla Lööf.

I en pressad vårdsituation kan MediPrep bli central. På vårdsajten kan barn, ungdomar – och deras föräldrar – ta del av medicinsk, digital information som är likvärdig över hela landet. Den är åldersanpassad och tillgänglig.

Allt innehåll har vetenskaplig grund och är granskat av professioner inom barnhälsa och barnsjukvård. Innehållet är skapat tillsammans med barn och ungdomar. I texter, filmer och podcasts finns innehåll om sjukdomar och besvär, konkreta exempel på hur undersökningar går till och berättelser från andra barn och ungdom.

Målet är att MediPrep ska bli den primära sökmotorn för barn och ungdomar när det gäller medicinsk information och tillhörande frågor. Sajten lanseras i en första version den 18 januari 2023.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>