Bioservo Technologies AB inleder forskningsprojekt för att undersöka effekten av användning av exoskelett på det centrala nervsystemet
Hem NYHETERFORSKNING Bioservo Technologies AB inleder forskningsprojekt för att undersöka påverkningen av användning av exoskelett på det centrala nervsystemet

Bioservo Technologies AB inleder forskningsprojekt för att undersöka påverkningen av användning av exoskelett på det centrala nervsystemet

Publicerat av: Redaktionen

För att undersöka hur hjärnaktivitet påverkas vid användning av ett mjukt aktivt exoskelettet, och därmed potentiellt förbättra rehabiliteringen för strokepatienter, inleds nu ett forskningssamarbete mellan Bioservo Technologies, Aleris Rehab Station Stockholm, Karolinska Institutet och Kungliga Tekniska Högskolan.

Studien leds av Åke Seiger, professor vid Karolinska Institutet och Aleris Rehab Station Stockholm.

Vid stroke drabbas ett område i hjärnan av nedsatt blodförsörjning och därmed syrebrist. Nervcellerna i hjärnan behöver syre och glukos för att fungera. Ibland orsakas en skada i hjärnan som är övergående, men i de fall en skada blir bestående kan angränsande områden till strokeområdet till viss del ta över funktion från det skadade området.

Syftet med studien är att undersöka om användning av ett mjukt aktivt exoskelett i form av en greppförstärkande handske kan påverka neurofysiologiskt aktiva områden i den motoriska delen av hjärnan. Undersökningen sker på friska försökspersoner (2-4 st) samt personer med stroke (6-8 st) med hjälp av magnetkamera (fMRI) och funktionell nära infraröd spektroskopi (fNIRS) för att sedan jämföra resultatet i dessa grupper.

Bioservo Technologies AB inleder forskningsprojekt för att undersöka effekten av användning av exoskelett på det centrala nervsystemetGenom att mäta hjärnaktiviteten under tiden försökspersonerna greppar kring ett objekt med och utan handsken kan forskargruppen undersöka huruvida användning av handsken påverkar närliggande områden till det skadade området i hjärnan efter stroke. Hypotesen är att med hjälp av ett mjukt aktivt exoskelett kunna aktivera omgivande frisk vävnad och därmed mildra effekten av hjärnskadan. Handsken skulle då även kunna användas för att förbättra rehabiliteringstiden och funktionen i handen efter skadan.

Om en terapeutisk/rehabiliterande effekt därefter kan påvisas vidgas användningsområden för denna typ av aktiva mjuka exoskelett.

”I förlängningen finns möjlighet att handsken kan användas som behandling i ett akut skede efter stroke för att minska risken för funktionsbortfall.” – Hans von Holst, tidigare överläkare inom neurokirurgi vid Karolinska Universitetssjukhuset samt professor i neuronik vid Kungliga Tekniska Högskolan.

”Bildtagning i magnetkamera har aldrig tidigare genomförts under användning av ett aktivt exoskelett. Genomförandet av studien kan innebära att vi öppnar upp ett helt nytt användningsområde för vår patenterade teknologi. ” – Petter Bäckgren, CEO.

Etikprövningsmyndigheten har nu gett godkännande till studiens genomförande vilket innebär att den kliniska delen av studien kan inledas omedelbart och förväntas att avslutas under 2022.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>