Den specialiserade intensivvårdsrehabiliteringen är nedläggningshotad.
Remissflödet från Region Stockholms akutsjukhus har utan förvarning minskat kraftigt.
Igår tog Region Stockholms hälso- och sjukvårdsnämnd upp intensivvårdsrehabiliteringen på sitt sammanträde och hela nämnden, samtliga partier, ger uttryck för att intensivvårdsrehabilitering är en viktig vårdform.
Remeo välkomnar fördjupad diskussion för att nå en lösning av situationen på både kort och lång sikt inom kort. Men dras ärendet i långbänk riskerar lösningen att komma försent.
Sedan veckor tillbaka är den specialiserade intensivvårdsrehabiliteringen och den nationella högspecialiserade vården av höga ryggmärgsskadade akut nedläggningshotad. Det med anledning av att remisserna från Region Stockholms akutsjukhus minskat kraftigt och utan förvarning sedan i oktober.
– Vi är väldigt tacksamma för det stora engagemang som visats under de senaste veckorna för den specialiserade intensivvårdsrehabiliteringen. Patienterna som får vård hos oss har ofta svårt att göra sin röst hörd och det är därför extra viktigt att se till vad patienterna behöver, säger Anna Cedborg, läkare och verksamhetschef.
Frågan om vad som ska hända med vården av patientgruppen är ännu inte löst. En utredning är tillsatt av hälso- och sjukvårdsnämnden. Samtidigt tickar klockan.
– Jag uppfattar att det finns en bred enighet att specialiserad intensivvårsrehabilitering är en viktig vårdform. Samtidigt är det oklart vad som händer nu. Det är viktigt att en plan för intensivvårdrehabiliteringen kommer på plats så fort som möjligt, annars riskerar patienterna att falla mellan stolarna. Ingen annanstans i Sverige eller Norden finns specialiserad intensivvårdsrehabilitering. Det tar flera år att bygga upp och utveckla kompetens, säger Anna Cedborg.
Remeo kan om inget händer bara fortsätta sin verksamhet i någon vecka till. Därefter riskerar patienterna att inte få den vård de behöver eftersom medarbetarnas sammanhållna kompetens och teamarbete då riskerar att splittras.
– Jag hoppas att vi får arbeta nära regionen för att tillsammans hitta en snabb lösning, så att patienterna får den vård de behöver. Men också för att vi ska kunna ge våra medarbetare ett besked om framtiden och att den unika kompetensen som vi byggt upp kan hållas ihop, avslutar Anna Cedborg.