Den spanska kliniken Santiago de Compostela går med i den största prospektiva studien någonsin avseende ärftlig risk att utveckla bukspottkörtelcancer
Hem NYHETERCANCERVÅRD Den spanska kliniken Santiago de Compostela går med i den största prospektiva studien någonsin avseende ärftlig risk att utveckla bukspottkörtelcancer

Den spanska kliniken Santiago de Compostela går med i den största prospektiva studien någonsin avseende ärftlig risk att utveckla bukspottkörtelcancer

Publicerat av: Redaktionen

Internationell validering genom samarbete mellan ledande cancercentra i Europa och USA är en viktig del av Immunovias utvecklings- och kommersialiseringsstrategi för portföljen av IMMray-test.

Den spanska kliniken Santiago de Compostela går med i den största prospektiva studien någonsin avseende ärftlig risk att utveckla bukspottkörtelcancer 2Därför har företaget påbörjat PanFAM-1, den största prospektiva multicenterstudien för tidig upptäckt av bukspottkörtelcancer någonsin med användning av IMMray PanCan-d, det första blodbaserade testet för tidig upptäckt av bukspottkörtelcancer.

Immunovia LUND, Sverige och Santiago de Compostela, Spanien – Immunovia AB meddelar idag att Universitetssjukhuset i Santiago de Compostela är den senaste internationellt erkända deltagaren i PanFAM-1, en multicenter prospektiv valideringsstudie för tidig diagnos av personer med hög risk av ärftlig bukspottkörtelcancer (FPC), med hjälp av Immunovias innovativa blodbaserade test, IMMray PanCan-d.

Nya framsteg inom genetiken tyder på att inte bara individer med första gradens släktingar med bukspottkörtelcancer är utsatta för ökad risk, utan även de som bär ärftliga mutationer i kända gener som har samband med risk för bukspottkörtelcancer.

PanFAM-1 studien inkluderar fler än 1 000 patienter och planeras att löpa i tre år från studiestart.

Teamet vid Institutionen för gastroenterologi och hepatologi vid Universitetssjukhuset i Santiago de Compostela leds av professor J Enrique Domínguez-Muñoz, en världsledande auktoritet på bukspottkörtelns funktion, sjukdomar i bukspottkörteln och bukspottkörtelendoskopi. Han kommenterar: ”Jag är välkomnar möjligheten att delta i PanFAM-1. Med vår ökande kunskap om genetiken hos denna förödande sjukdom finns det ett brådskande behov av en prospektiv studie som denna för att snabbt möjliggöra effektiva screeningprogram.”

”Som professor Domínguez-Muñoz säger, fortsätter vår kunskap om genetiken hos bukspottkörtelcancer att växa. Vi tror att detta snabbt ökar behovet av noggrann tidig upptäckt, en roll som IMMray PanCan-d syftar till att fylla. PanFAM-1 är därför utformad för att verifiera detta och vi är glada över att Santiago de Compostela har blivit det senaste ledande centret för bukspottkörtelcancer i programmet”, säger Mats Grahn, VD, Immunovia.

Santiago de Compostela uppfyller tre väsentliga kriterier för PanFAM-1-partners: bred patienträckvidd, kontinuerligt övervakningsprogram av patienter inom kända högriskgrupper för bukspottkörtelcancer samt världsberömd klinisk expertis om bukspottkörtelcancer.

PanFAM-1 inkluderar för närvarande Mount Sinai New York, Knight Cancer Institute vid Oregon Health and Sciences University, Portland och Massachusetts General i USA, University of Liverpool, Storbritannien, Ramon y Cajal Institute for Health Research, Madrid, Spanien och Sahlgrenska Universitetssjukhuset, Göteborg, Sverige.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>