EU:s säkerhetssystem mot förfalskade läkemedel har klarat utmaningarna under pandemin väl
Hem TEKNIKSÄKERHET EU:s säkerhetssystem mot förfalskade läkemedel har klarat utmaningarna väl

EU:s säkerhetssystem mot förfalskade läkemedel har klarat utmaningarna väl

Publicerat av: Redaktionen

2019 började det nya europeiska säkerhetssystemet mot förfalskade läkemedel gälla.

Tre år senare hanterar systemet ordinarie läkemedelsvolymer, Europas största samtidiga vaccinationsinsats och visar att det kan förhindra förfalskade läkemedel att nå handeln.

Det europeiska säkerhetssystemet har den 9 februari 2022 varit i drift under tre år. Förutom de utmaningar som stora komplexa system alltid har att hantera blev coronapandemin ett oförutsett test under 2021.

– Efter utmaningarna kopplade till coronapandemin, där Sverige bland annat är ett av de 11 utvalda länder som tar emot data för covid-vacciner, kan vi konstatera att det är ett robust och väl fungerande system, både på EU-nivå och runt om i de 29 länder som nu ingår, säger Kristina von Sydow, vd på e-VIS, organisationen som ansvarar för systemet i Sverige. Kristina är sedan hösten 2020 också ordförande för EU Change Control Board, styrgruppen för det europeiska e-verifikationssystemet.

EU:s säkerhetssystem mot förfalskade läkemedel har klarat utmaningarna under pandemin välDen svenska delen av systemet hanterar årligen mer än 110 miljoner förpackningar och på EU-nivå handlar det om 10 miljarder förpackningar årligen. Under 2021 tillkom dessutom utmaningen att hantera coronavaccinerna avsedda för alla EU-innevånare.

– Vi är många olika aktörer och organisationer, både offentliga och privata, som samarbetar kring systemet och tack vare välutvecklade samarbetsformer har vi kunnat fördela och snabbt hantera vaccinerna på ett säkert sätt under det senaste året.

– Mest transaktioner per dag hade vi i Sverige i mitten av december 2021 då över 970 000 kontroller mot systemet gjordes av apotek, distributörer och vårdinrättningar. Det gångna året visar att vi nu i Sverige hanterar de förpackningsvolymer som systemet ska ha vid full drift, att industrin har gjort sitt jobb – försett läkemedel med 2D-koder – och det visar att distributör och apotek gör sin del för att säkra kedjan genom att verifiera förpackningarna.

Försök med förfalskade läkemedel stoppat

Sverige har varit förskonade från förfalskade läkemedel och genom införandet av e-verifikationssystemet så har dörren för att det skulle kunna komma in förfalskade produkter i den legala kedjan i princip helt stängts.

– Men vi övar ändå för att ha rutiner om det skulle ske – i november höll vi tillsammans med, apotek, distributörer, läkemedelsföretag och Läkemedelsverket en övning för att förstå vilka kommunikationsvägar vi behöver ha för att kunna agera snabbt om systemet, mot alla odds, skulle hitta en förfalskning.

Däremot finns det andra länder i Europa där det nya systemet upptäckt läkemedelsförpackningar som varit inkorrekt märkta och där man nu utreder om detta är förfalskade läkemedel på väg in i den legala kedjan.

– Genom att distributörer har läst av koder har man i ett par länder identifierat misstänka förfalskningar och just nu sker vidare utredning av läkemedelsföretag och myndighet.

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>