Allt fler anställda sjuksköterskor i Region Skåne
Hem HÄLSA Fler anställda sjuksköterskor i Region Skåne

Fler anställda sjuksköterskor i Region Skåne

Publicerat av: Redaktionen

Två månader efter att hyrstoppet för sjuksköterskor dagtid infördes, så ökar antalet anställda sjuksköterskor i Region Skåne.

Allt fler sjuksköterskor anställs och idag är ett drygt 60-tal fler sjuksköterskor anställda än 1 oktober, då hyrstoppet infördes. Totalt är 10 140 sjuksköterskor nu anställda i Region Skåne, vilket är fler än någonsin tidigare.

– Att vi har fler anställda sjuksköterskor än någonsin tidigare – och vi vet att fler nya sjuksköterskor är på väg in i januari, är oerhört glädjande. Våra medarbetare i hälso- och sjukvården drar ett tungt lass nu under övergången, inte bara på grund av hyrstoppet utan även de nya reglerna kring dygnsvilan. Så de nya kollegorna är väldigt efterlängtade och kommer att fylla en viktig funktion när hyrstoppet för sjuksköterskor träder i kraft fullt ut i mitten av januari, säger Johanna Holmberg, HR-direktör i Region Skåne.

Allt fler anställda sjuksköterskor i Region SkåneInhyrningen under hösten har minskat med drygt 2 600 timmar. Totalt uppgår kostnaden för inhyrning av sjuksköterskor under januari till november i år till 284 miljoner kronor. Det är en ökning med 57 procent jämfört med samma period förra året.

Sedan 1 oktober hyrs sjuksköterskor endast in på kvällar, helger och nätter. Den 15 januari 2024 planerar Region Skåne att införa generellt hyrstopp för sjuksköterskor.

Hyrstoppet införs med målet att öka patientsäkerheten och kontinuiteten för invånarna i Skåne och samtidigt kunna satsa på de egna medarbetarna och en bättre arbetsmiljö.

Ett exempel på satsningar är de kraftfullt förstärkta ersättningar för arbete på obekväm arbetstid som börjar gälla från 1 januari 2024. De nya ersättningarna innebär att alla medarbetare i Region Skåne som arbetar på obekväm arbetstid och har rätt till ob-tillägg får dubbel ersättning för arbete på vardagskvällar och nätter samt 150 procent i ersättning på helger.

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>