Fler nya blodgivare behövs i Ale
Hem HÄLSA Fler nya blodgivare behövs i Ale Torg

Fler nya blodgivare behövs i Ale Torg

Publicerat av: Redaktionen

GeBlod kommer till Ale Torg med blodmobilen var 12e vecka.

Den kan blodgivare besöka för att ge blod, men också de som vill bli blodgivare.

Västra Götalandsregionen har de senaste åren haft långa perioder av blodbrist, men efter pandemin har blodlagren stabiliserats något.

Däremot är det brist på blodgivare. ”Vi behöver bli fler som ger blod och vi tror det finns potential att hitta många nya blodgivare i Ale”, säger Maja Skale, sektionsledare på blodmobilen.

I svensk sjukvård behövs i genomsnitt en blodpåse i minuten, dygnet runt, året om. Eftersom blod bara kan lagras i sex veckor är det viktigt att en jämn ström av blodgivare kontinuerligt ger blod. Blodet används vid cancerbehandlingar, operationer, förlossningskomplikationer, olyckor och kroniska sjukdomar. Att det finns tillräckligt med blodgivare är viktigt för att upprätthålla sjukvårdens dagliga blodbehov och för en stark beredskap vid krissituationer.

Maja Skale som är sektionsledare på blodmobilen tror det finns stor potential att värva fler blodgivare i Ale. Hon vill nå ut till lokalbefolkningen med hälsningen att de är varmt välkomna när blodmobilen är på plats.

– Vi står på Ale torg den 9 och 10 januari och hoppas få träffa många Ale-bor som vill bli blodgivare. Nya blodgivare behöver börja med att genomföra en provtagning och det kan man göra direkt i blodmobilen. När proverna är godkända så hör vi av oss nästa gång vi är på plats i Ale och man blir kallad till en första blodgivning, säger Maja.

Företag och organisationer kan bidra

För företag och organisationer finns också möjligheter att bidra till stärkta blodlager i regionen. Arbetsgivare kan gå med i GeBlods nationella satsning Rädda liv på arbetstid, vilket innebär att man som arbetsgivare uppmuntrar sina medarbetare att ge blod på arbetstid. I Sverige har flera hundra organisationer gått med i satsningen och fler behövs.

– Många blodgivare som besöker oss kommer under lunchrasten eller efter jobbet och ibland får inte blodgivningen plats i vardagspusslet. Som arbetsgivare kan man göra en viktig samhällsinsats genom att ge medarbetarna tid för att ge blod. Om blodmobilen finns nära arbetsplatsen tar inte besöket mer än 30 minuter, säger Maja.

Fler nya blodgivare behövs i Ale

”Jag hoppas vi får träffa många nya blodgivare nästa gång vi är på plats i Ale” säger Maja, sektionsledare på blodmobilen.

Blodmobilen på Ale torg

Blodmobilen står på Ale Torg, Nödingevägen 7, den 9 och 10 januari. Öppettiderna är 12.30 – 18.00 båda dagarna. Välkommen att boka tid eller komma förbi på drop in.

 

 

 

 

 

 

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>