Hem NYHETERFORSKNING Första patienten inkluderad i Elyptas banbrytande AUR87A prövning av ett diagnostiskt urintest på patienter med njurcancer

Första patienten inkluderad i Elyptas banbrytande AUR87A prövning av ett diagnostiskt urintest på patienter med njurcancer

Publicerat av: Redaktionen

Diagnostikföretaget Elypta AB meddelade idag att den första patienten i multicenterstudien AURORAX-087A (AUR87A) som utvärderar ett urintest på patienter med klarcellig njurcancer har inkluderats.

Första patienten inkluderad i Elyptas banbrytande AUR87A prövning av ett diagnostiskt urintest på patienter med njurcancer 3Urologkliniken i Norfolk och Norwich Universitetssjukhus i Storbritannien är först i raden av de 16 sjukhus i Europa och USA där prövningen nu genomförs. AUR87A är den hittills största multicenterstudien för upptäckt av återfall efter kirurgi hos patienter med klarcellig njurcancer som är den vanligaste formen av njurcancer.

Mer än 322 000 personer globalt får diagnosen klarcellig njurcancer varje år. Av dessa, erbjuds 70 – 80 procent av patienterna kurativ kirurgi för icke-spridd sjukdom men där 20 procent drabbas av ett återfall inom fem år varav ca hälften inom de första två åren. Nuvarande riktlinjer för uppföljning omfattar datortomografi med jämna mellanrum efter operation. Det har dock visat sig att cirka 30 procent av återfallen sker utanför dessa planerade besök genom att patienterna får symptom och då ofta med en mer avancerad sjukdomsbild. Elyptas test förväntas upptäcka metastasutveckling tidigare än datortomografi där en sådan upptäckt potentiellt ökar möjligheten att rädda eller förlänga livet på patienter som drabbas av återfall.

”Då det för närvarande saknas blod- och/eller urin-baserade markörer avsedda för uppföljning av klarcellig njurcancer, finns det ett uttryckligt behov av mer exakta och frekventa uppföljningsmetoder efter kurativ kirurgi. AUR87A är den första, prospektiva diagnostiska multicenterstudien i sitt slag (evidensgrad 1B) för utvärdering av en ny metod för postoperativ övervakning av patienter med klarcellig njurcancer”, säger Dr Saeed Dabestani, M.D. Ph.D., Urolog och huvudprövare i AUR87A-studien.

Elyptas liquid biopsy-plattform kvantifierar metabola glykosaminoglykan-markörer baserat på blod och/eller urin och använder sedan molnbaserad mjukvara för att beräkna ett cancerspecifikt värde. Plattformen har potential för att användas vid diagnos eller övervakning av ett antal cancerformer, varav klarcellig cancer är den första cancertypen som utvärderas.

”Studiedesignen har noggrant granskats av US Food and Drug Administration (FDA), är robust och av högsta kvalitet (kliniskt, motsvarande en interventionell fas III studie). AUR87A kan potentiellt förändra riktlinjerna för hur patienter med klarcellig njurcancer bör följas upp efter botande kirurgi av icke-spriddsjukdom”, tillägger Dr. Dabestani.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>