Framtidens hälsa handlar om verktyg samt kunskap och eget individuellt hälsoansvar
Hem LIVSSTIL Framtidens hälsa handlar om verktyg samt kunskap och eget individuellt hälsoansvar

Framtidens hälsa handlar om verktyg samt kunskap och eget individuellt hälsoansvar

Publicerat av: Redaktionen

Elena Malmefeldt har en gedigen erfarenhet i friskvårdsbranschen och är specialiserad på avancerade fysiologiska screeningar, som på några minuter tar fram information om en persons fysiologiska styrkor och svagheter.

Framtidens hälsa handlar om verktyg samt kunskap och eget individuellt hälsoansvar 1

Elena Malmefeldt, VD Hälsokunskap

Utifrån kunskapen om personens fysiologi skräddarsys friskvårdsråden och blir därmed individuell och inte generell Vad innebär en screening egentligen? Både inom ordinarie vård och inom friskvården använder man sig av olika typer av screeningmetoder (mätmetoder) för att få information om en persons hälsa/ ohälsa. Inom vården genomförs bröstcancer screening för att på ett tidigt stadie finna begynnelsen till bröstcancer så att de snabbt kan sätta in ett åtgärdsprogram för att förhindra utvecklingen av cancern.

I de screeningar som Elena genomför screenar man bland annat efter de livsstilsrelaterade sjukdomarna som även kallas de kroniskt degenerativa sjukdomarna. Dessa utgör ungefär 70 procent av dagens sjukdomar och dit räknas tex diabetes, vissa typer av cancer, hjärt- och kärlsjukdomar och Alzheimer. Dessa sjukdomar kan ta decennier att utveckla och i många år upplevs inga eller diffusa symtom. Genom att göra en screening kan man få information vart man är på väg och därmed kan man förebygga uppkomsten av dessa sjukdomar och göra hälsoinsatser för att motverka eller senare lägga dessa sjukdomar. Alla har olika svagheter och man behöver inte bli fanatisk gällande sin livsstil men man behöver kanske justera den så livsstilen passar ”just min” fysiologi.

Elena Malmefeldt har arbetat med fysiologiska screeningar i 20 år och genomfört ca 6 000 screeningar. I dag arbetar hon främst med att implementera screeningar, utbilda och bygga koncept för friskvårdsföretag som vill erbjuda sina kunder Wellness-Medical-Screeningar. Kunderna har tagit Elena till stora delar av världen och hon arbetar med en av de största SPA kedjorna i världen.

I dag vill många friskvårdsleverantörer erbjuda sina kunder skräddarsydda friskvårdsprogram. Vilken kost skulle förstärka hälsan för just denna person? Vilken typa av träning? Hur påverkas individen av stress? Hur ser personen åldrande process ut? Råden utgår från kundens fysiologiska styrkor och svagheter och efter genomförd friskvårdsplan kommer kunden tillbaka för att ta del av förändringar i deras fysiologi.

Screening och evidens

– Under mina 20 år i arbetet med screeningar har evidensen varierat med de olika metoderna, för att idag vara 100 procent evidensbaserad genom mätmetoden Wellness-MedicalScreening, varje biomarkör som uppkommer under mätningen har sin egen evidens som är verifierad mot använd mätmetod. Forskningen är därmed helt kopplad till den metod som använts för att utföra mätningen. Samma mätinstrument men med ett annat gränssnitt används av läkare för att utvärdera risker för hjärt- och kärlsjukdomar, utvecklingen av diabetes och nervskador som kan uppkomma vid bland annat diabetes mm. Det är dock viktigt att poängtera att denna screening absolut inte bygger på att diagnotisera sjukdomar, utan att mäta avvikelser från en optimal hälsa. På marknaden finns ett antal olika screeningmetoder men dessa skiljer sig mycket åt i evidens.

Marknader på frammarsch och som ser syftet med screening är företagshälsovård. Arbetsgivare ser värdet i att anställda får stöd och inspiration till hälsosamma livsstilsförändringar.

Fördelen för personer som tränar mycket, är att de kan via screeningen är att de kan få individuella träningsprogram baserade på värden som framkommer från vid screeningen, syftet är optimera deras träningsresultat Anti-age from within är ett koncept som Elena arbetat med under lång tid. Den största insatsen man kan göra inom anti-age, är faktiskt att skapa förändringar från insidan. Vilket ger tydliga resultat på utsidan säger hon. Den inre vitaliteten som speglas på utsidan ökar även livskvaliteten totalt. Livet handlar inte om antal år vi lever utan hur vi har förmågan att verkligen leva livet.

Populär föreläsning: När hjärnan går på högvarv Genom att göra fysiologiska uppföljningar före och efter en individuell friskvårds strategi har Elena lärt sig oerhört mycket om vilken positiv inverkan det preventiva arbetet haft på fysiologin samtidigt som den självuppskattade hälsan har upplevts förstärkts.

Kunskapen som byggts upp över tid har lett till föreläsningen: När hjärnan går på högvarv. Föreläsningen ger nycklar om vad vi kan göra för att förstärka hjärnans kapacitet och vilken inverkan olika livsstilsval har på vår hjärna.
– Just denna föreläsning tog jag fram då hjärnan är det som jag upplever att de flesta symtom kommer ifrån. Minnet, fokus, glädje och energi är idag en riktig gåva och många känner att det är just det som sviker dom.

Föreläsningen hålls lokalt av samordnare i olika städer och på företag och kan bokas på hemsidan www.wellness-screening.se

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>