Hjärnor hos tonåringar i USA åldrades snabbare än normalt under pandemin.
Hem HÄLSAPSYKISK OHÄLSA Hjärnor hos tonåringar i USA åldrades snabbare än normalt under covid-19 pandemin

Hjärnor hos tonåringar i USA åldrades snabbare än normalt under covid-19 pandemin

Publicerat av: Redaktionen

En ny amerikansk studie har jämfört magnetkamera, MR, på tonåringars hjärnor från före och efter att pandemin startade.

De kunde inte ana hur stora effekterna var.

Forskarna gjorde MR-undersökningar på 128 barn före och i slutet av det första året av pandemin. De fann att minnesdelen hippocampus och känslodelen var påtagligt förändrade.

De fann också en förtunning av hjärnan i hjärnbarken, cortex, som styr vårt mänskliga fungerande. Dessa förtunningar sker normalt under tonårstiden men pandemin snabbade på åldrandet. Åldrandet motsvarade minst 3 års normalt åldrande hos en tonåring.

Forskarna var förvånade över hur starkt åldrande var

Hjärnor hos tonåringar i USA åldrades snabbare än normalt under pandemin.Det är känt sedan tidigare att tonåringar i USA hade högre nivåer av depression och ångest under pandemin. Forskarna misstänkte att det kunde finnas fysiska förändringar på hjärnorna men de kunde inte ana hur stark påverkan på hjärnorna var.

”För tidigt åldrande av barns hjärnor har tidigare kopplats till kronisk barndomsstress, trauma, misshandel och vanvård. Det ökar risken för framtida psykisk ohälsa så det är viktigt att vi är uppmärksamma på att fånga upp ungdomar som kan må sämre framöver.”, kommenterar David Grönte, överläkare i psykiatri.

 

 

 

 

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>