iCellate Medical AB, som utvecklar och tillhandahåller avancerade analyser inom cancerdiagnostik, meddelar att deras produkt GeneMate®, som ger svar på om man har en ärftligt förhöjd risk att utveckla cancer, finns nu tillgänglig via Benifys portal som en anställningsförmån.
I Sverige har den som vill göra en ärftlighetsutredning inom cancer tills nyligen varit hänvisad till någon av de sex onkogenetiska mottagningarna inom den allmänna sjukvården. Nu erbjuder iCellate denna tjänst i privat regi genom testet GeneMate®. GeneMate® kombinerar ett salivprov där genetiska varianter (mutationer) som kan innebära en förhöjd risk att utveckla cancer analyseras, samt en bedömning av individens familjära risk för cancer. Forskning har visat att så många som 97% av alla med en förhöjd risk fortfarande är oupptäckta, varför bredare testning för att erbjuda effektivare prevention är nödvändig.
Benify når i dagsläget över 2 miljoner användare i framförallt Sverige, men även utomlands, vilket innebär att iCellate möjliggör att fler kan testa sig samt att intresserade personer i vissa fall nu kan få hjälp av sin arbetsgivare att betala för testet.
Victoria Brehmer som är Business Development Manager på iCellate berättar:
– Vi har jobbat ett tag med att hitta lösningar för att fler skall få tillgång till testning utan att individen skall behöva ta hela kostnaden själv och vi tror att Benifys förmånsportal medger just det. Vi är jätteglada att Benify vill ha med oss och ser fram emot att börja samarbetet med ett kanonerbjudande via deras Hälso- och Friskvårds kampanj som nu ligger uppe i portalen.
Patientupplevelsen skall vara minst lika bra som om man besöker den allmänna vården. iCellates kliniska team står därför redo med all den support som kunden efterfrågar via e-post eller telefon, både före och efter testning, så att kunden ska känna sig trygg genom hela processen. Personer med en ärftligt förhöjd risk för cancer, hjälps sedan vidare in i sjukvården för inkludering i kontrollprogram eller vidare utredning av familjen.
Vem bör fundera på att ta ett GeneMate®-test?
Testet är till för de som är 18 år eller äldre och som vill veta om de har en ärftligt ökad risk för cancer.
Sannolikheten för ärftlig cancer ökar vid en viss familjehistoria av cancer i släkten. Forskning visar dock att många individer kan ha sjukdomsorsakande varianter (mutationer) utan att kunna identifieras utifrån en familjehistoria-baserad modell, varför ett gentest kan komma att behövas för att komplettera bilden.
Sjukdomsorsakande varianter, för främst kvinnliga cancertyper som bröst- och äggstockscancer, kan ärvas via män i flera generationer innan de ärvs av en kvinna som då riskerar att insjukna i cancer. Därför finns det skäl att inte familjehistorien bör vara det enda underlaget för vilka individer som bör göra genetisk testning.