Internationella blodgivardagen är det idag den 14 juni- utan blod stannar sjukvården
Hem HÄLSA Internationella blodgivardagen är det idag den 14 juni- utan blod stannar sjukvården

Internationella blodgivardagen är det idag den 14 juni- utan blod stannar sjukvården

Publicerat av: Redaktionen

Det är 3 av 100 som ger blod men i stort sett alla vill ha om olyckan eller sjukdomen är framme. Tänk på att blod är en färskvara som håller i ca 6 veckor. Fler blodgivare behövs i länet.

Internationella blodgivardagen är det idag den 14 juni- utan blod stannar sjukvården 2

Under somrarna brukar blodlagret minska ordentligt. Detta för att blodgivarna, som många andra, går på semester. Men sjukvården är igång 365 dagar om året och mycket blod behövs även under sommaren.

Det är viktigt att vi har ett välfyllt blodlager inför semesterperioden. Det kan räcka med ett fåtal enskilda händelser, som en stor operation eller olycka, för att blodlagret ska påverkas, säger Karolina Blom Wiberg, kommunikationsansvarig föBlodcentralen i Stockholms län.

–Varje dag går det åt omkring 100 liter blod i sjukvården i Stockholm. Det används vid operationer, olycksfall och förlossningar eller som del i behandlingen av svåra sjukdomar hos såväl nyfödda som äldre. Bara tre av hundra stockholmare är blodgivare men nästan alla räknar med att få blod om de skulle behöva, säger Karolina Blom Wiberg.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>