En ny utredning om sekundäranvändning av hälsodata har tillsatts av Regeringen.
Syftet är att göra det lättare att använda hälsodata för att främja forskning, innovation och enskilda patienters hälsa. IoT Sverige välkomnar utredningen.
IoT Sverige arbetar för att skapa samhällsnytta genom en ökad användning av sakernas internet (IoT, Internet of Things) i offentlig sektor.
Programmet finansierar innovativa projekt inom många delar i samhället. Ett stort område handlar om IoT inom vård och hälsa. Den nya utredningen om sekundäranvändning av hälsodata är ett viktigt steg i rätt riktning.
–IoT-lösningar används redan idag inom vård och hälsa och det finns en stor potential att skala upp användningen. Men det bygger på god tillgång till data och framförallt att kunna nyttja data fullt ut, säger Olle Bergdahl, programchef på IoT Sverige.
Sekundäranvändning av hälsodata innebär möjligheter att kunna använda personuppgifter som samlats in för ett ändamål även till ett annat ändamål.
Leda till fler innovativa IoT-projekt
En del av Regeringens nya utredning kommer specifikt att titta på möjligheterna till sekundäranvändning av hälsodata från hälso- och sjukvården för forskning, utveckling och innovation.
–Det betyder förhoppningsvis att vi kommer att få se fler nya innovativa projekt tack vare sekundäranvändning av hälsodata. Lagstiftningen måste följa med den snabba utvecklingen inom området, därför är denna utredning viktig, säger Olle Bergdahl.
IoT Sverige vill se en utveckling där kommuner och regioner i högre grad samverkar med varandra när det gäller användning av IoT-data inom hälsa och sjukvård. Målet med Regeringens nya utredning är att användning av hälsodata ska stärka framtidens hälso- och sjukvård. IoT Sverige välkomnar utredningen som ska vara redovisad senast 21 september 2023.