Under invigningen av Vitalis, Nordens ledande eHälsomöte, korades tisdagen 17 maj årets vinnare av HealthTech Award, Vitalis stipendium och Sveriges eHälsokommun 2022.
Och vinnarna är:
● Detectivio AB som med hjälp av en kamera och AI möjliggör kontaktlös och automatisk mätning av syrehalt i blodet, blodtryck, puls, temperatur och andningsfrekvens.
● Elin Hedbrandh för att ha skapat en lösning som på ett pedagogiskt och transparant sätt visualiserar väntetid och prioriteringar i realtid och förbättrar upplevelsen på barnakuten.
● Uppsala kommun som med ökad tydlighet, utvecklande arbetssätt och invånares behov i centrum tagit stora steg på väg mot en mer modern och individanpassad vård och omsorg.
På Vitalis 2022 står framtidens vård och omsorg i centrum. I skenet av det delas årets priser ut till framstående aktörer och organisationer som på olika sätt innoverar, digitaliserar och möjliggör förbättring för framtidens vård.
HealthTech Award delas ut i samarbete mellan nätverket GREAT, Vitalis och Sahlgrenska Science Park och priset ämnar lyfta innovativa företag som gör positiv skillnad med sina HealthTech-lösningar.
HealthTech Award tilldelas i år Detectivio AB, som genom modern teknik underlättar, effektiviserar och breddar mätningen av vitala parametrar.
– Detta är en jätterolig uppmuntran till hela teamet. Vi började för ett antal år sedan och var bara två personer, sedan har teamet vuxit och successivt har vi blivit ett bolag med en klinisk prototyp som vi validerar och kommer allt närmare en produkt på marknaden, säger Stefan Malmberg, läkare, medicinsk forskare och grundare av Detectivio AB.
Detectivios innovation har stor potential att hjälpa patienter både på plats och på distans.
– Vi ser att detta kan hjälpa många patienter eftersom att göra mätningar av olika punktparametrar är otroligt viktigt i många kliniska sammanhang. Till exempel på akutmottagningar där man gör snabba bedömningar. Där ser vi en tydlig klinisk användning. Sen ser vi stor potential när det gäller e-hälsa, telemedicin, hemsjukvård och sen sist men inte minst går det att använda tekniken helt utanför sjukvården i andra sammanhang.
Juryn motiverar:
En kliniskt testad lösning med potential att integreras i olika verksamheter, nå många människor och i grunden ändra vårt sätt att mäta vitala parametrar och tidigt kunna upptäcka problem. Vi ser en banbrytande innovation som kan användas på akutmottagningar, vårdcentraler, i hemmiljö eller i en bil. Endast fantasin sätter gränser.
Den 18:e vinnaren av Vitalis stipendium är Elin Hedbrandh på Sös Innovation, Södersjukhuset i Stockholm. Syftet med stipendiet är lyfta och uppmärksamma personer som genom nytänkande metoder skapar nytta för individer, verksamheten eller samhället.
Elin har, tillsammans med ett stort team, utifrån ett verkligt behov skapat en lösning för att förbättra upplevelsen på barnakuten. På ett pedagogiskt och transparant sätt visualiseras väntetid och prioriteringar i realtid, vilket leder till minskad oro och gör väntetiden lättare att förstå.
– Det här priset betyder otroligt mycket för oss. Det är många års arbete och många personer som jobbat med detta. Alltifrån de som jobbar på Sachsska barnakuten på Södersjukhuset till dem på innovation och designers. Vi har jobbat utifrån våra användare, utifrån våra barn och utifrån föräldrarna och att vi kan ta fram en lösning som blir bra för alla de som måste åka in till vår barnakut, det betyder mycket att det uppmärksammas, säger Elin Hedbrandh.
Projektet har utgjorts av ett stort team med många kompetenser och involverat nästan 500 barn och deras familjer.
– Vi har gjort alltifrån kvantitativa enkäter men också mycket kvalitativa intervjuer där vi pratat med barnen och pratat med föräldrarna för att verkligen förstå vad som skulle kunna lugna dem när de sitter där i väntrummet och undrar när det är deras tur att komma in och få träffa läkaren. Vi har jobbat mycket med att förtydliga processen, att beskriva hur vi jobbar, ta fram information så att man kan bli lugnare när man sitter i väntrummet
Juryn motiverar:
Genom ett framgångsrikt samarbete mellan personal, patienter, innovations- och IT-organisation har man löst tekniska och kreativa utmaningar, till nytta för såväl patienter som personal. Intresset är stort och flera andra akutmottagningar har redan påbörjat implementering av lösningen. För en innovation som skapar lugn i en orolig situation och som frigör tid för en bättre patientresa.
Sveriges eHälsokommun 2022 är Uppsala kommun, som ser tillgång till modern teknik som en fråga om demokrati och delaktighet, och som en självklarhet för alla. De har, på ett metodiskt sätt, byggt ut sin infrastruktur och genomfört omfattande kompetenslyft hos brukare och medarbetare.
– Det är jättestort och väldigt roligt att uppmärksammas på det här sättet. Det är ett tecken på att vi är på rätt spår och har byggt en bra grund som vi nu kan jobba vidare på. Vi har jobbat brett i linjen från brukare och hur vi når dem, till medarbetare och hur vi organiserar oss. Det är hela kommunen som gjort det här arbetet tillsammans, säger Anna Lennartsson, avdelningschef på vård och omsorgsförvaltningen i Uppsala kommun.
Juryn motiverar:
Med ökad tydlighet, utvecklade arbetssätt och invånares behov i centrum har man tagit stora steg på väg mot en mer modern och individanpassad vård och omsorg. En kommun där användarnas behov, drivkrafter och förmågor är utgångspunkten för verksamhetsutvecklingen, inte tekniken eller systemen.