Jordbävningen: Fler än 3 000 skadade på vårdinrättningar i Syrien som stöds av Läkare Utan Gränser
Hem HÄLSA Jordbävningen i Turkiet och Syrien: Fler än 3 000 skadade på vårdinrättningar i Syrien som stöds av Läkare Utan Gränser

Jordbävningen i Turkiet och Syrien: Fler än 3 000 skadade på vårdinrättningar i Syrien som stöds av Läkare Utan Gränser

Publicerat av: Redaktionen

Läkare Utan Gränsers medarbetare jobbar oavbrutet för att ge vård till människor i nordvästra Syrien som överlevt den svåra jordbävningen.

Många byggnader, inklusive sjukhus, förstördes i skalven vilket lett till att tusentals människor saknar tak över huvudet.

Samtidigt har sjukhusen svårt att ge alla skadade den vård de behöver.

Här kan du ladda ner rörligt material från Idlibprovinsen i Syrien från 7 februari.

Redan ett par timmar efter jordbävningen var Läkare Utan Gränsers medarbetare igång med den akuta hjälpinsatsen. I dagsläget fokuserar våra team främst på att ge akut medicinsk vård och på att hjälpa människor som blivit hemlösa med filtar, mat och andra förnödenheter. Hittills har de sjukvårdsinrättningar som Läkare Utan Gränser stödjer i Aleppo- och Idlib-provinserna tagit emot 3 465 skadade och 551 omkomna.

Vi ger också stöd till sjukhus i de drabbade områdena. Till exempel har vi bistått med medicinsk akututrustning till 23 sjukhus i norra Idlib, liksom med färdiga kit anpassade för traumavård och kirurgi. Vi har även bidragit med erfaren personal och trappat upp antalet vårdplatser genom att sätta upp tält. Därutöver har vi startat mobila kliniker i ett mottagningscenter i Idlib, samt en ambulansverksamhet för att underlätta transport av patienter i behov av akutvård.

Många sjukhus har skadats eller förstörts helt. Två mödravårdskliniker som får stöd av Läkare Utan Gränser har evakuerats till följd av risken för att byggnaderna ska kollapsa. I hela det drabbade området finns en omfattande brist på bränsle, elektricitet, vatten och sanitet, enligt vittnesmål från Läkare Utan Gränsers medarbetare på plats.

I nordvästra Syrien är den humanitära situationen redan ytterst ansträngd, efter många år av krig, ekonomiska problem, coronapandemin och nu nyligen även ett kolerautbrott. Jordbävningen innebär att läget blir ännu värre, inte minst eftersom hälso- och sjukvårdssystemet redan är skört.

Jordbävningen: Fler än 3 000 skadade på vårdinrättningar i Syrien som stöds av Läkare Utan GränserMånga av Läkare Utan Gränsers syriska medarbetare på plats drabbades själva hårt av jordbävningen. Hittills har två av våra medarbetare återfunnits döda i rasmassorna.

Läkare Utan Gränser är även redo att bistå med akut hjälp i Turkiet. Våra team undersöker för närvarande behoven i de värst drabbade områdena i södra delen av landet. Vi hade inga insatser i Turkiet före jordbävningen men är nu redo att sätta igång.

 

 

 

 

 

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>