Snabbare provsvar med digitala remisser
Hem HÄLSA Kortare svarstider och snabbare vård med digitala remisser

Kortare svarstider och snabbare vård med digitala remisser

Publicerat av: Redaktionen

Varje år skickas miljontals pappersremisser för provtagning i Region Skåne.

När digitala beställningar nu införs för laboratorieanalyser, är det slut med långsamma och miljöbelastande remisser.

För patienterna innebär det kortare svarstider och snabbare vård.

Trehundra meter högre än Turning Torso – så hög skulle stapeln bli om alla de pappersremisser som Region Skåne skickar varje år skulle läggas på varandra. När systemet eLAB RS nu införs är målet att 80 procent av de tre miljoner remisserna som skickas årligen ska ersättas av elektroniska beställningar

Snabbare och säkrare

Infektionsmottagningen i Helsingborg är bland de första som använder eLAB RS. Här ser man hur systemet ökar patientsäkerheten.

– Med eLAB kommer beställningen ut i form av ett antal etiketter som också talar om vilka rör som ska användas. Det minskar risken att något prov missas, säger Pia Sundler, enhetschef.

Digitala beställningar innebär också snabbare provsvar. Det minskar väntetiderna och behandlingen kan starta tidigare. Dessutom försvinner flera möjliga felkällor, som att remissen kommer bort i posten eller att patienten glömmer att ta med sig sin remiss till vårdbesöket.

– Vi skickar hem många provtagningsremisser till våra patienter. Med digitala beställningar kan patienterna ta prover på sin vårdcentral utan att ta med sig en pappersremiss. Vi slipper fördröjning med postgången och riskerar inte att remisserna försvinner på vägen, säger Pia Sundler.

Snabbare provsvar med digitala remisserFörbereder inför SDV

Införandet av eLAB RS är ett steg i övergången till SDV, Skånes digitala vårdsystem, som börjar införas hösten 2025. Även om den tekniska lösningen inte är densamma, så genomförs redan nu viktiga förändringar av det arbetssätt som förbereder den skånska vården inför SDV. Systemen bygger på samma princip med beställare och provtagare och använder samma etiketter, skrivare, datorer och streckkodsläsare.

 

 

 

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>