Livsviktig app lanseras nu även på engelska!
Hem HÄLSA Livsviktig app lanseras nu även på engelska!

Livsviktig app lanseras nu även på engelska!

Publicerat av: Redaktionen

KLÄMDAGEN – EN GOD VANA

På den internationella Brösthälsodagen lanserar BRO- Bröstcancerföreningarnas Riksorganisation sin nya app ”Klämdagen” även på engelska. Tanken är att nå ut till ännu fler kvinnor. Appen hjälper kvinnor att komma ihåg genom en påminnelsefunktion, och med sitt glada och tydliga formspråk visar den också hur man enkelt känner igenom sina bröst. Syftet är att skapa en god och positiv vana hos alla kvinnor att göra detta regelbundet, eftersom vi vet att en tidig upptäkt av bröstcancer kan vara vara avgörande och räddar liv.Livsviktig app lanseras nu även på engelska! 2

Klämdagen är ett komplement till mammografin, som sedan den 1:a juli i år är kostnadsfri i hela landet för alla kvinnor mellan 40 och 74 år. Namnet ”Klämdagen” är en lek med ord och syftar på den dag i månaden då du som kvinna bör känna igenom dina bröst. Regelbunden självundersökning gör att man tidigt känner eventuella förändringar. Om man känner sina bröst väl, registrerar man snabbt om något är annorlunda. Appen ger även råd om vad du bör göra om du hittar något som är annorlunda. Det finns en informativ text om bröstcancer och vill man ha ytterligare hjälp och stöd kan man klicka sig vidare till BRO’s hemsida.

Klämdagen hjälper dig att komma ihåg och lär dig hur du ska göra.

Appen, finns både för Iphone och Android. Man ställer själv in vilken dag i månaden och vilken tid man vill bli påmind. Bäst är det att känna igenom brösten ett par dagar efter sista mensdag. Då är brösten mjukare och lättare att undersöka. Självklart är appen gratis, bara att ladda ner.

Appen innehåller en tydlig instruktion om hur man går tillväga för att på ett effektivt sätt känna igenom bröst och armhåla. Hittar man något finns där också en checklista och frågor som man kan ställa till sin vårdgivare.

Klämdagen på engelska – Squeeze Day

Är språket i mobilen ett annat än svenska ställer appen automatiskt om till engelska. I framtida versioner hoppas vi kunna erbjuda ett flertal språk bla arabiska, persiska och turkiska.

Enklast laddar du ner appen från www.klämdagen.se eller direkt i AppStore eller GooglePlay

Bröstcancer

Bröstcancer är den vanligaste cancerformen hos kvinnor i Sverige. Ungefär 9000 kvinnor får diagnosen varje år och antalet fall ökar med ungefär 1-2 procent årligen.
Vad som orsakar sjukdomen vet man inte exakt men sannolikt uppkommer den genom ett samspel mellan kvinnliga könshormoner och livsstilsfaktorer. Det man dock vet är att också ärftliga faktorer, så kallade genetiska faktorer, liksom åldern spelar in. Medianåldenrn att drabbas av bröstcancer är idag 66 år.

*Här är olika symptom som kan vara tecken på bröstcancer.; knöl i bröstet, knöl i armhålan, indragning av bröstvårta eller hud, hudrodnad och så kallad apelsinhud, allmän förstoring och ökad fasthet av bröstet, sår på huden över bröstet eller vårteksem.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>