Ett hemtest för gonorré och klamydia bestod tidigare av ett urinprov och ett slidprov.
Nu har det utvecklats och ger möjligt att ta prov även från svalg och ändtarm – prover som invånare tidigare enbart kunde ta vid besök inom vården, som hos ungdomsmottagning, hudmottagning, barnmorskemottagning eller vårdcentral.
I mitten av mars introducerades de nya testerna som Skåne är först i landet med att införa.
Diskussionerna om utökad provtagning har skett under flera år och är efterlängtad, och att det nu finns möjlighet att ta samtliga tre tester hemma ökar tillgängligheten och bidrar till en mer jämlik vård.
– Framför allt har gruppen män som har sex med män känt sig diskriminerade eftersom de inte har kunnat använda 1177-tjänsten fullt ut. De har i stället tvingats uppsöka en mottagning för fullständig provtagning. Vi har ett nära och fint samarbete med RFSL som har uttryckt tacksamhet för att den utvidgade provtagningen äntligen är införd, säger Maria Pilåker, enhetschef på Centrum för sexuell hälsa.
Viktigt att snabbt upptäcka smitta
Infektionen behöver inte ge några symtom men man kan ändå sprida sjukdomen vidare. Därför är det viktigt att testa sig om man misstänker att man blivit smittad, både för att förhindra att smitta andra och för att inte drabbas av komplikationer. Det är också viktigt att testa sig om man har haft sex med en ny eller tillfällig partner.
– Förhoppningen med de nya testerna är att ännu fler väljer att testa sig. För att hejda smittspridningen av framför allt gonorré är det viktigt att provta sig från alla de ställen där man kan ha blivit smittad beroende på hur man har haft sex, detta gäller oavsett kön, säger Mattias Waldeck, biträdande smittskyddsläkare på Region Skåne.
– Diagnostiserade fall av gonorré i Sverige har ökat kraftigt de senaste åren. Diagnosen är betydligt vanligare bland män då smittspridning bland män som har sex med män dominerar. Därför är vi glada över att äntligen kunna erbjuda alla invånare möjligheten att testa sig fullt ut hemma, säger Mattias Waldeck.
Osäkerhet kring könssjukdomar och symtom bland unga
På ungdomsmottagningen kommer ungdomar bland annat för att testa sig för könssjukdomar. Det finns dock en osäkerhet kring vilka symtomen är och vilka konsekvenser det får om man inte behandlar sin infektion i tid.
– Den utökade provtagningen via hemtest tror vi är ett bra sätt att fånga upp de ungdomar som drar sig för att besöka en mottagning för att testa sig. Vid ett besök hos oss stämmer vi av hur man mår och om det finns något annat vi kan hjälpa till med. Vår dörr är alltid öppen om man vill boka tid för provtagning, undersökning eller samtal, säger Joel Carlsson, sjuksköterska på ungdomsmottagningen i Malmö.
Alla invånare över 15 år som är folkbokförda i Skåne kan beställa ett gratis test via 1177.se.