Hem HÄLSA MP: Mer pengar krävs för en säkrare förlossningsvård

MP: Mer pengar krävs för en säkrare förlossningsvård

Publicerat av: Redaktionen

Hälso- och sjukvårdsnämnden i Region Skåne beslutade på torsdagen att anta en strategisk plan för att minska antalet dödfödda barn.

MP: Mer pengar krävs för en säkrare förlossningsvård 3Miljöpartiet välkomnar beslutet, men riktar hård kritik mot att Alliansstyret inte tillför de extraresurser om krävs för att genomföra planen i år.

Efter larmet om att Skåne har ett ovanligt högt antal fall av fosterdöd beslutade hälso- och sjukvårdsnämnden på torsdagen att anta en strategisk plan för att få ner antalet dödfödda barn.

Bland punkterna finns ökad bemanning, bättre öppettider på obstetriska akutmottagningar på kvällar och helger, ett nytt screeningprogram och bättre stöd till riskpatienter.

Men trots att den expertgrupp som tagit fram planen är tydlig med att åtgärderna beräknas kosta minst 65 miljoner kronor per år väljer Alliansstyret med M, C, L och KD att enbart tillföra 3,1 miljoner kronor i år. Istället kan sjukhusen få extra resurser först 2021.

– Det här handlar om liv och död. Då finns det ingen anledning överhuvudtaget att vänta ett helt år med att tillföra extra resurser. Pengarna behövs här och nu, säger Mätta Ivarsson, gruppledare för Miljöpartiet i Region Skåne och ledamot i hälso- och sjukvårdsnämnden.

Hon fortsätter:

– Jag har helt ärligt svårt att förstå hur M, C, L och KD tänker. Nu finns konkreta förslag på hur Region Skåne kan minska antalet dödfödda barn. Vi är ju överens om att det här är bra åtgärder, så varför då inte också tillföra de resurser som krävs? Varför vänta i ett helt år? säger Mätta Ivarsson.

Miljöpartiet välkomnar att strategin är tydlig med att ingångssättning ska ske i vecka 41 mot nuvarande vecka 42. En uppmärksammad studie har visat att risken att barnet dör är högre om igångsättningen sker i vecka 42 jämfört med veckan innan.

– Jag har blivit kontaktad av gravida som är väldigt oroliga över att Region Skåne dröjer med att göra den här förändringen. När vi nu vet att risken att barnet dör är högre i vecka 42 är det självklart att Region Skåne ändrar sina rekommendationer. Men en sådan förändring kostar, eftersom fler gravida då kommer att bli igångsatta. Då krävs det att förlossningsvården får mer resurser, annars måste de dra ner på något annat, säger Mätta Ivarsson.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>