Fem patientfall om njurcancer – ny fortbildning för onkologer och urologer
Hem NYHETERCANCERVÅRD Njurcancer – ny fortbildning för onkologer och urologer

Njurcancer – ny fortbildning för onkologer och urologer

Publicerat av: Redaktionen

“Vårt sätt att tänka kring behandling vid metastaserad njurcancer har ändrats tydligt senaste åren och året, och därför är utbildningen högaktuell”, säger Magnus Lindskog, docent och överläkare i urologisk onkologi, som har varit med och tagit fram fortbildningen om njurcancer på NetdoktorPro.

Varje år drabbas omkring 1 200 individer i Sverige av njurcancer, som är en allvarlig och ofta svårbehandlad cancerform.

Under de senaste åren har kunskapen om njurcancer ökat avsevärt och det har resulterat i bättre behandlingar. Idag kan även de som inte botas leva flera år med sin sjukdom.

– Speciellt har patienter med metastaserad njurcancer varit svårbehandlade och haft dålig prognos. Men mycket tack vara nya läkemedel, och även till följd av studier som utvärderat kirurgins och strålbehandlingens respektive roller vid spridd njurcancer, så har situationen förbättrats, säger Magnus Lindskog, docent och överläkare i urologisk onkologi vid Karolinska Universitetssjukhuset.

Fem patientfall om njurcancer – ny fortbildning för onkologer och urologerDetta har således lett till nya behandlingsrekommendationer vid metastaserad njurcancer.

Genom en fortbildning för läkare vill NetdoktorPro bidra till att öka kunskapen och uppmärksamheten om metastaserad njurcancer, de senaste behandlingarna och hur behandlingsrekommendationerna ser ut.

Får följa vanliga men utmanande patientfall

Fortbildningen om metastaserad njurcancer är uppbyggd kring fem patientfall, med kontrollfrågor följt av ett kortare resonemang kring de olika svarsalternativen. På så sätt kan deltagarna på ett enkelt och underhållande sätt tillgodogöra sig aktuell information.

– Vårt sätt att tänka kring behandling vid metastaserad njurcancer har ändrats tydligt senaste åren och året, och därför är utbildningen högaktuell. Den tar upp ett antal kliniska, vanliga men inte helt lätta problemställningar, som ett stöd för hur man som läkare kan tänka och välja behandling och förhållningssätt, säger Magnus Lindskog, som har varit med och tagit fram utbildningen på NetdoktorPro.

Utbildningen riktas till onkologer samt urologer och tar ungefär 15 minuter att genomföra. Alla svar är anonyma och efter utbildningen kan de som vill svara på en enkät för att dela med sig av sina erfarenheter.

NetdoktorPro:s fortbildning om metastaserad njurcancer

NetdoktorPro har utformat allt innehåll och ansvarar för alla delar i fortbildningen. Samtliga texter är granskade av Magnus Lindskog, docent och överläkare i urologisk onkologi vid Karolinska Universitetssjukhuset. Utbildningen genomförs med ekonomiskt stöd av Pfizer.

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>