Ole Petter Hjelle är Norges främsta hjärnforskare. Till vardags arbetar han som föreläsare och forskare vid Sydöstra Norges universitet, närmare bestämt vid fakulteten för hälsa och samhällsvetenskap.
– Om man rör sig mycket under natten så gör själva tyngden i täcket att man blir mindre rastlös och rör sig mindre under natten, säger han.
Vad säger vetenskapen?
Hjelle påpekar att hans egna erfarenheter inte nödvändigtvis är desamma som någon annans, men de vetenskapliga studierna är övertygande.
– Användningen av tyngdtäcken har visat sig ha en positiv effekt på både sömntid, dvs längre sömn och sömnkvalitet, hos patienter med sömnsvårigheter och de som lider av depression, ångest, ADHD och autism, förklarar Hjelle.
Exakt varför tyngdtäckena fungerar bra finns det fortfarande ingen bred enighet om, annat än att de fungerar. Men det finns teorier, och många tror att de har en förklaring.
– Man tror att anledningen till detta är att tyngdtäcket påverkar så kallade tryckreceptorer i huden, och på så sätt ökar utsöndringen av hormoner som oxytocin, dopamin och serotonin, säger Hjelle.
Denna ökade utsöndring har en positiv effekt på både sömn och humör. Lika viktigt är att andra hormoner reduceras.
– Samtidigt kommer produktionen av det viktigaste stresshormonet, kortisol, att minska, säger Hjelle.
Viktigt med god sömn
Hjärnforskaren Ole Petter Hjelle menar att sömn är väldigt viktigt, på samma sätt som att äta. Det är nödvändigt för att både kropp och hjärna ska återhämta sig. Med andra ord är det ingen brist på positiva effekter av att sova gott på natten.
– Sömnen förbättrar immunsystemet och hjälper till att skydda oss mot cancer och infektioner, sänker blodtrycket och leder till minskad risk för hjärt-kärlsjukdom. Aptiten regleras när vi sover och hjälper till att motverka fetma genom att vi äter mindre och hälsosammare. Hela kroppen påverkas positivt av sömnen, förklarar Hjelle.
Att sömnen har visat sig vara så otroligt viktig är kanske mer oroväckande mot bakgrund av att fler och fler människor har problem med att sova. Sömnstörningar har blivit ett vanligt men stort problem. Många har svårt att få de åtta timmars sömn som behövs.
– Vi tror att cirka 10-15% av av befolkningen i västvärlden lider av långvariga och allvarliga sömnproblem, säger hjärnforskaren.
Ett tyngdtäcke kan snabbt vara en lösning, och hjälper ofta personer med sömnproblem att lugna ner sig, så att de kan slappna av och få både bättre och längre sömn.
Är mycket nöjd
Vetenskapliga studier har alltså bevisat att tyngdtäcken har en positiv effekt på både sömntid och sömnkvalitet hos patienter som har använt dem. Samtidigt har Ole Petter Hjelle inga problem med att beskriva sina egna upplevelser kring täcket. De erfarenheterna är bra. Han sover lugnare – och bättre.
– Jag tycker att tyngdtäckena är fantastiska. Jag har lugnare och bättre sömn, avslutar han.