Drygt 60% av svenska kontorsarbetare vill arbeta när på dygnet det passar dem
Hem NYHETER Drygt 60% av svenska kontorsarbetare vill arbeta när på dygnet det passar dem

Drygt 60% av svenska kontorsarbetare vill arbeta när på dygnet det passar dem

Publicerat av: Redaktionen

Företag och organisationer planerar för en återgång till kontoret för kontorsanställda efter en lång period av distansarbete och många kommer att göra det i en hybridform, där de blandar arbete hemifrån och från kontoret.

Men utöver att många kontorsarbetare kommer att arbeta mer hemifrån än de gjorde innan pandemin, ser det ut som att även den traditionella kontorstiden håller på att omdefinieras – i alla fall om man ska göra som majoriteten av svenska kontorsarbetare vill. Det visar en undersökning som IT-företaget Okta har låtit genomföra bland fler än 1000 svenska kontorsarbetare.Drygt 60% av svenska kontorsarbetare vill arbeta när på dygnet det passar dem

Asynkront arbete kan beskrivas som en miljö där anställda inte måste arbeta på fasta arbetstider utan kan välja att jobba när det passar dem och oberoende av när på dygnet kollegorna väljer att arbeta. I Sverige har 59% av kontorsanställda inte hört talas om asynkront arbete tidigare och 61% skulle välja att arbeta asynkront ifall de fick välja. Bland medarbetare som är 25-34 år är andelen högre (66%) och bland gruppen 45-54 år lägre (52%).

De främsta orsakerna till att medarbetare vill arbeta asynkront är att de vill kunna anpassa arbetet utifrån hur privatlivet ser ut (55%), samt kunna umgås mer med vänner och familj (38%). Dessutom anser 37% att de är mer produktiva utanför traditionell kontorstid.

”Med tanke på att en stor andel yngre skulle vilja byta till en asynkron arbetsmiljö är det inte en fråga om att det kommer att ske, utan när det kommer att ske,” säger Mattias Bolander, Nordenchef på Okta. ”I takt med att millennials får mer och mer att säga till om, kommer de att förändra sin arbetsmiljö. Det är tydligt att de vill ha mer flexibilitet så att de själva kan välja varifrån, när på dygnet och hur de ska arbeta.”

Undersökningen visar även att 39% föredrar att arbeta traditionell kontorstid, medan 36% säger att de är nöjda med att arbeta under sin vanliga tidsram och 33% föredrar att arbeta samtidigt som sina kollegor. De tillfrågade personerna i åldern 45-54 år vill helst behålla traditionell arbetstid och nära hälften (48%) säger att de inte skulle välja att arbeta i en asynkron miljö även om de fick välja.

Skillnaden mellan åldersgrupper gäller inte bara andelen som skulle välja att arbeta asynkront. På frågan om hur de vill arbeta när restriktionerna släpps helt säger 15% att de vill arbeta från kontoret på heltid. Nästan hälften (49%) skulle vilja ha en hybrid miljö, där de arbetar några dagar på kontoret och några hemma. När de återvänder till kontoret säger mer än en tredjedel (35%) av de i åldern 34-45 år att de skulle känna sig trygga utan några särskilda corona-relaterade åtgärder, medan siffran för de mellan 16-25 är 17%.

Majoriteten (80%) av alla över 45 säger att de inte skulle välja att flytta även om arbetsgivaren bestämde att de helt skulle övergå till distansarbete. Däremot skulle 37% av 16-34-åringarna då välja att flytta någon annanstans, antingen inom Sverige eller till ett annat land.

”Medarbetare har under pandemin bevisat att de kan vara produktiva även när de jobbar på distans,” säger Mattias Bolander. ”Nu finns det förväntningar på att få behålla den frihet och flexibilitet som distansarbetet har medfört. Det är nu upp till företagen att hålla medarbetare i alla åldrar nöjda och utrustade med rätt verktyg, oavsett varifrån eller när på dygnet de arbetar.”

Metod

Undersökningen beställdes av Okta och genomfördes online av Censuswide. Den slutfördes i mars 2021 och urvalet är representativt för kontorsanställda i Storbritannien, Frankrike, Tyskland, Nederländerna, Italien, Spanien, Sverige och Schweiz. Det totala antalet svarande var 10 070 stycken, varav 1 007 var från Sverige

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>